Dochody z Holandii

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
jaaa71

Dochody z Holandii

Post autor: jaaa71 »

Mogę prosić o wyjaśnienie w prosty sposób co zrobić z rozliczeniem dochodu z Holandii. Koleżanka prosi mnie o "zerowy PIT dla syna". Nie do końca rozumiem o co chodzi. Podobno na podstawie tego rozliczenia nasz US wystawi zaświadczenie, że podatnik nie miał dochodów. Potrzebne jest to do rozliczenia w Holandii. Chłopak cały rok mieszka i pracuje w Holandii. Nie mieszka w domu rodzinnym, nie ma żony ani dzieci, jednak na jaaropgaafie podaje polski adres. I to praktycznie jest jedyny tekst, który rozumiem na tym druku. Jeśli przyjmuje, że jest rezydentem holenderskim, to nie powinien składać rozliczenia w Polsce, tak (nie ma polskich dochodów)? Skoro jednak ma składać ten PIT, to tak jak już mi potwierdziliście, nie może być zerowy, tylko powinnam rozliczyć ten jaaropgaaf. Jak?

snykwa

Re: Dochody z Holandii

Post autor: snykwa »

Jeśli centrum życia rodzinnego ma w Polsce bo tu ma dom i nawet adres podaje w Polsce to nie może rozliczyć się w naszym kraju tylko z dochodów krajowych, musi uwzględnić również dochody z NL. Ponieważ po uwzględnieniu ulgi abolicyjnej rozliczenie wyjdzie na 0 to być może o to chodzi Twojej koleżance. A więc PIT-36+PIT/ZG i PIT/0 do ulgi abolicyjnej, która będzie w tym przypadku równa kwocie z poz. 195 PIT-36.

jaaa71

Co potrzebuje? Mam ustalić kiedy miał wypłaty i przeliczyć wynagrodzenie po kursie z dnia roboczego poprzedzającego dzień przelewu. Ale na WB będę miała kwotę netto, a potrzebuje brutto, tak? Z czego to mogę wyciągnąć? Nie robiłam proporcji, sporadycznie progresje. W proporcji wykazuje ubezpieczenie społeczne i podatek? Po jakim kursie to przeliczam?

snykwa

Powinien dostać rozliczenie Jaaropgaaf / Jaaropgave. Składki wykazuje się jeśli były odprowadzane do Polskiego ZUS. Możesz wziąć kurs średnioroczny.
Ten program Ci wszystko policzy. W PIT/0 w poz. 43 po wybraniu opcji "przez program" wyliczy ulgę abolicyjną:
http://pit.dobry.pl/programy/pity

jaaa71

Gdzie znajdę kurs średnioroczny?

snykwa

jaaa71

Chyba mnie to mnie przerasta :(
Czytam ten art. 11 a i tam stoi, że mam przeliczać według kursu z dnia od uzyskania przychodu. Ten kurs średnioroczny z czego wynika? Była jakaś interpretacja, że można? W KIP (KIS) oczywiście nie dopuszczają nic innego jak kurs z dnia poprzedniego. A płacone były tygodniówki.
Ostatnio zmieniony 6 mar 2017, o 18:28 przez jaaa71, łącznie zmieniany 1 raz.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

---> W KIP oczywiście nie dopuszczają nic innego jak kurs z dnia poprzedniego. A płacone były tygodniówki.
Nie mogą udzielić innej odpowiedzi, tak powinno się liczyć - z dnia roboczego poprzedzającego wpływ na konto.
Jednak US-y nie kwestionują /przymykają oko/, jeśli przeliczysz średnim rocznym - taka panuje opinia, innych forumowiczów także.
Jest to ułatwienie tak dla rozliczającego jak dla US-a przy sprawdzaniu.
Trzeba sobie tylko zostawić kopie sposobu rozliczenia-w razie kontroli żeby można było się wytłumaczyć skąd się co wzięło.

jaaa71

Za urlop przysługuje dieta?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Ze strony MF, fragment:
..Dieta .....za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku służbowym, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczym stosunku pracy; do wyliczenia dni pobytu za granicą uwzględnia się również soboty, niedziele, święta, dni delegacji służbowej oraz dni urlopu wypoczynkowego odbywanych w trakcie czasowego pobytu za granicą. Diety odlicza się niezależnie od stosowanej metody unikania podwójnego opodatkowania.

Zablokowany