Osobne rozliczenie małżonków przed rozwodem a ulga na dzieci

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
Bogus

Osobne rozliczenie małżonków przed rozwodem a ulga na dzieci

Post autor: Bogus »

Witam,

proszę o pomoc jak mogę rozliczyć PIT 2016 z umowy o pracę.
Jestem przed rozwodem, nie mieszkam z żoną i moimi dziećmi (2 dzieci). Czy przysługuje mi ulga na dzieci? Ewentualnie w jakiej wysokości. Z żoną nie ma szans na porozumienie w tej sprawie więc muszę podpierać się możliwościami prawnymi.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

wla.gle

Re: Osobne rozliczenie małżonków przed rozwodem a ulga na dzieci

Post autor: wla.gle »

---> Jestem przed rozwodem, nie mieszkam z żoną i moimi dziećmi (2 dzieci).

Jeśli nie mieszkasz z żoną i nie uczestniczysz czynnie w wychowywaniu dzieci, to NIE POWINIENEŚ odliczać ulgi.....

Bogus

Nie mieszkam z nimi ale czynnie je wychowuje.
One mieszkają u mnie połowę tygodnia, połowę wakacji/ferii i połowę świąt. Uczestniczę w sprawach związanych ze szkołą i opieką zdrowotną. Oprócz alimentów zaopatruje moje dzieci w niezbędne artykuły. Dlaczego nie mam mieć prawa do odliczenia?
Ponadto nie mam zawieszonej władzy rodzicielskiej ani tym bardziej nie jestem jej pozbawiony.

Proszę o odpowiedź przez pryzmat obowiązującego prawa.

snykwa

Post autor: snykwa »

Z ulgi na dziecko w 2017 roku może skorzystać osoba, która sprawuje opiekę nad dzieckiem. W przypadku gdy rodzice żyją osobno, są po rozwodzie lub w separacji, ulgę dzieli się proporcjonalnie do czasu, jaki dziecko spędza pod ich opieką (i pozostaje na ich utrzymaniu). Warunkiem jest, aby ten podział ustalili między sobą. Jeśli tego nie zrobią, ulga dzielona będzie pół na pół.
Jeśli postanowicie się porozumieć, ulgę możecie podzielić w następujący sposób:

Jeśli dziecko przebywa wyłącznie z Tobą, przysługuje Ci 100% odpisu na dziecko. Drugi, nieobecny w życiu dziecka, rodzic nie korzysta z ulgi prorodzinnej.
W przypadku opieki naprzemiennej, gdy dziecko przebywa z obojgiem rodziców jednakową ilość czasu, skorzystajcie z odpisu po połowie – każde z Was otrzyma ulgę podatkową w wysokości 50% kwoty przysługującej na dane dziecko.
Jeśli dziecko przebywa z rodzicami w różnych proporcjach czasowych, wyliczcie jaką część miesiąca dziecko spędza u każdego z Was i na tej podstawie podzielcie ulgę podatkową. Stawkę dzienną na jedno dziecko Ustawa określa na 3,09 zł
http://singleparents.pl/ulga-prorodzinn ... korzystac/

Bogus

Dziekuje za pomoc.
Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy te zasady obowiazuja rowniez w przypadku, gdy jestesmy malzenstwem przed rozwodem ale bez separacji?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Teraz się zgadzam z tym co pisze "snykwa", w pierwszym poście nie napisałeś tego co później, odpowiedziałem, tak jak wg mnie
wynikało z Twojego postu.
---> Czy te zasady obowiazuja rowniez w przypadku, gdy jestesmy malzenstwem przed rozwodem ale bez separacji?
Tak - obowiązują.

Bogus

Bardzo dziekuje za pomoc:)
Pozdrawiam
B.

Zablokowany