Dochody z Holandii
-
pajaczek145
Dochody z Holandii
Dzień dobry, mój problem polega na tym ze w roku 2016 za pośrednictwem jednej z agencji wyjechałam pracować sezonowo do Holandii na okres zawarty w umowie na czas określony, jednak ze względów na roznego rodzaju niedogodności wrócilam stamtąd po przepracowanych 3 tygodniach (zrywając umowę), zarabiajac 780 euro. Nie wiem teraz czy muszę sie z tego rozliczac w polskim urzędzie skarbowym, zaznaczam ze nie otrzymałam żadnego pitu. Do tego nie pracowałam w zadnym innym miejscu w tym w Polsce. Nie chce narobić sobie zadnych problemow z tego tytułu, przepraszam jezeli to pytanie brzmi glupio, jestem tylko studentka która dopiero wchodzi w świat pitów :) Z góry dziękuję za udzielenie jakichkolwiek informacji.
Re: Dochody z Holandii
---->Do tego nie pracowałam w zadnym innym miejscu w tym w Polsce
Musisz się jednak rozliczyć w Polsce z tych dochodów.
Powinnaś otrzymać z agencji pracy PIT-11 i od pracodawcy holenderskiego /jeśli z nim miałaś umowę/ jaaropgaaf
oraz powinno być też wyjaśnienie co do sposobu rozliczenia tego PIT-11.
Poczekaj na PIT-11 lub monituj.
Musisz się jednak rozliczyć w Polsce z tych dochodów.
Powinnaś otrzymać z agencji pracy PIT-11 i od pracodawcy holenderskiego /jeśli z nim miałaś umowę/ jaaropgaaf
oraz powinno być też wyjaśnienie co do sposobu rozliczenia tego PIT-11.
Poczekaj na PIT-11 lub monituj.
Dokładnie jak napisał wla.gle. Poczekaj jeszcze jest czas do 30 kwietnia. Jeśli nic nie przyjdzie możesz dla spokoju złożyć PIT-36+PIT/ZG+PIT/0 z tej kwoty o której napisałaś przeliczonej na zł. Dzięki uldze abolicyjnej rozliczenie będzie na 0. Jak będziesz mieć problem to pisz.
Witam serdecznine, potrzebuje pomocy w rozliczeniu ZEZNANIA ROCZNEGO. Posiadam JAAROPGAVE za 2016 r. Pracowałam w Holandii na podstawie umowy o pracę na stałe w okresie od 01.01.2016 do 31.12.2016 r. Z tego co przeczytałam na forum, mogę odliczyć diety oraz KUP. Zastanawiam się czy mam prawo do odliczenia diet oraz KUP z całego roku? Czy sa jakieś ograniczenia? Z góry dziękuje za informację ;).
Diety możesz odliczyć za cały rok z wyjątkiem:
-jeśli byłaś na chorobowym i miałaś zasiłek z ub. społ.
-miałaś urlop bezpłatny
Za okres urlopu wypoczynkowego diety również się należą, nawet jak spędziłaś go w PL.
-jeśli byłaś na chorobowym i miałaś zasiłek z ub. społ.
-miałaś urlop bezpłatny
Za okres urlopu wypoczynkowego diety również się należą, nawet jak spędziłaś go w PL.
Przebywałam około 2 tygodnie na zwolnieniu, czyli tego okresu nie biorę pod uwagę?