karta podatkowa

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
gggg

karta podatkowa

Post autor: gggg »

Mam problem z rozliczeniem. Poproszono mnie o pomoc i nie mogłam odmówić. Osoba rozliczała się na karcie podatkowej. Dostałam do ręki decyzję z US z kwotą karty podatkowej oraz 8 kwitów zapłaty na ZUS zdrowotne. Świadczone usługi to korepetycje.
Dostałam też PIT 40 z ZUS za emeryturę. Osoba aktualnie ma zawieszoną działalność od 01.01.2017 r. Niestety nie ma z tą osobą kontaktu z uwagi na ciężką chorobę. Rodzina też nie zna żadnych szczegółów dot. rozliczeń.
Wysokość karty podatkowej 77,00 więc jest niższa niż kwota na ZUS. Zakładam, że w takim razie żadnych przelewów do US nie było.
Z tego co udało mi się wyczytać, do końca stycznia powinno być złożone PIT-16A - ale zapewne nikt tego nie zrobił. Są jakieś przypadki kiedy się tego nie składa? W papierach za 2015 też jest tylko PIT-37 bez żadnego PIT-16A. Nie wiem czy nie złożył, czy rodzina nie znalazła.
Natomiast z emerytury powinnam sporządzić PIT-37 i tam do zdrowotnego z emerytury dodać nieodliczone zdrowotne z karty podatkowej?
Jak to wyliczyć? 288,95 zł. zapłacone, do odliczenia 248,82 zł. Z karty podatkowej odliczam 77,00 Czyli do rozliczenia w PIT-37 pozostaje mi kwota 171,82 zł.? (248,82-77,00=171,82) Zapłacono 8 składek zdrowotnych. Jak rozumiem kartę płaci się co miesiąc i muszę sobie to rozpisać narastająco i wyliczyć ile pozostaje nieodliczonej składki ZUS.
Jeśli ktoś miałby chwilkę czasu i ochotę mi pomóc to z góry jestem wdzięczna.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2017, o 10:43 przez gggg, łącznie zmieniany 1 raz.

gggg

Re: karta podatkowa

doczytałam, że PIT-16A zawsze trzeba złożyć i to do końca stycznia

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Złóż PIT-61A-wraz z czynnym żalem.

Druk PIT-16A jest deklaracją o wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne, zapłaconej i odliczonej od karty podatkowej w poszczególnych miesiącach roku podatkowego. Wypełniony formularz składa podatnik opodatkowany ryczałtowo na podstawie karty podatkowej.
PIT-16A nie stanowi druku o wysokości przychodów uzyskanych przez podatnika w danym roku, a jedynie o kwocie składki na ubezpieczenie zdrowotne, zapłaconej i odliczanej od ustalonej kwoty karty podatkowej. Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, o którym mowa w ustawie z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. Nr 210, poz. 2135), o którą pomniejsza się kartę podatkową, nie może przekroczyć 7,75% podstawy wymiaru tej składki.

Nie potrzebujesz żadnej pomocy-liczysz to prawidłowo.

Tak jak piszesz - nieodliczone składki zdrowotne w PIT-16A można odliczyć w składanym PIT-37.

gggg

Dziękuję za zainteresowanie wla.gle
Dla pewności - w PIT-16a w polu 21 dot. stycznia wpisuję to co zapłacone zostało w styczniu - czyli składka za grudzień 2015?
Reszta też "kasowo" - ważny miesiąc w którym wpłacono zdrowotne. Bo widzę, że np. od czerwca do września nie płacił bo miał zawieszoną działalność.
Np. styczeń wpisuję 279,41 jako zapłacona i 77 zł. jako odliczona. A pozostaje do odliczenia 163,60 (240,60-77) i to pójdzie do PIT 37 z emerytury.
w lutym wpisuję 288,95 jako zapłacona i 77 zł. jako odliczona, a pozostaje do odliczenia 171,82 (248,82-77)
itd...

wla.gle

Na wszystko -TAK ☺☼☺☼☺☼..... :).

gggg

BARDZO dziękuję.
Wszędzie piszą, że to najprostsza forma rozliczeń ;)
Ja tam wolę kpir.

wla.gle

Tak myślałem-szczególnie po tym - Reszta też "kasowo" .

Zablokowany