Mam rozliczyć dochody z Bułgarii. Od dochodu odliczam dietę (30%) i koszty. Z tym, że wynagrodzenie jest wypłacane w lewach, a dieta wykazana w euro. Jak mam to policzyć? Najpierw przeliczyć lewy na złotówki i euro na złotówki, a potem dokonywać odliczeń? Euro z diety przeliczam po kursie z tego samego dnia co wynagrodzenie?
Policzyłam: przychód*kurs lewa; dieta*dni pobytu*30%*kurs euro
przychód-dieta-koszty=strata
Składam ZG zerowy?
Dochody z Bułgarii
Re: Dochody z Bułgarii
Jeżeli nie było dochodów w PL, nie musisz składać zeznania rocznego w US.
Jeżeli były też dochody w PL - ja bym wpisał symboliczną złotówkę /jeśli już chcesz pokazać, że była praca za granicą...
Rozliczenie - wyłączenie z progresją.
Wyliczenie diet i KUP - OK.
Jeżeli były też dochody w PL - ja bym wpisał symboliczną złotówkę /jeśli już chcesz pokazać, że była praca za granicą...
Rozliczenie - wyłączenie z progresją.
Wyliczenie diet i KUP - OK.
Niekoniecznie chcę pokazywać te zarobki bułgarskie. Nie wychodzi dochód więc składam tylko zwyczajny PIT-37 z dochodami w PL, tak?
Jeśli masz dochodu z PL to tak jak wyżej-trzeba się rozliczyć,
bo był odprowadzany podatek za granicą.
bo był odprowadzany podatek za granicą.
Tylko, że, tak jak pisałam, dochód z Bułgarii, po odliczeniu przysługującej diety (30%), jest na minusie. W KIP powiedzieli, że mam potraktować to tak jakby nie było dochodu za granicą, czyli zwyczajny PIT-37.
Można i tak, ale:
-skąd US ma wiedzieć, że rozliczyłaś dochody zagraniczne, jeśli np. za dwa lata dostaniesz wezwanie z US do rozliczenia tych dochodów, bo przyjdzie do nich info z Bułgarii, a tak to masz problem od razu z głowy.
-skąd US ma wiedzieć, że rozliczyłaś dochody zagraniczne, jeśli np. za dwa lata dostaniesz wezwanie z US do rozliczenia tych dochodów, bo przyjdzie do nich info z Bułgarii, a tak to masz problem od razu z głowy.
No właśnie też się nad tym zastanawiam, stąd moje wątpliwości. Brat wraca do Bułgarii i chciałabym uniknąć takiego wezwania. Chociaż na samo wyjaśnienie myślę, ze wystarczy zestawienie z wyliczeniem.