Witam,
Właśnie otrzymałem od mojego pracodawcy Pit-11. W zeznaniu znajduje się informacja o kosztach uzyskania przychodów z jednego stosunku pracy podwyższonego ze względu na dojazdy (opcja 3. w komórce 28.). W związku z tym koszty uzyskania przychodów wyniosły 1668,72 PLN. Kłopot polega na tym, że w styczniu/lutym ubiegłego roku zmieniłem adres zamieszkania i nie powinienem już podlegać wyższym kosztom uzyskania przychodów. Czy muszę się zgłosić do pracodawcy po korektę czy też wystarczy jeśli w zeznaniu podatkowym samodzielnie skoryguję wartość do 1335 PLN i dopłacę należny podatek?
Czy dobrze rozumiem, że stwierdzenie "jeden stosunek pracy" odnosi się w tym przypadku do przychodu od tej konkretnej firmy? Praca na umowę o dzieło w innym miejscu nic tutaj nie zmienia, zgadza się?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Marcin
Koszty uzyskania przychodu
Re: Koszty uzyskania przychodu
Sam możesz zmienić koszty a w poz. 141 możesz napisać krótkie wyjaśnienie. Umowa o dzieło to inne pozycje-tu nie ujmujesz.
Dzięki serdeczne za pomoc!
Pozdrawiam,
Marcin
Pozdrawiam,
Marcin
Witam,
Ja mam troszkę inne pytanie związane z Pit-11 które to właśnie otrzymałem od pracodawcy. Przez poprzednie lata nie zaznaczałem że dojeżdżam do pracy co jest zaznaczone ( Pit-11 w komórce 28 pozycja 3) i z tego powodu na moją niekorzyść koszty uzyskania przychodów z jednego stosunku pracy wynosiły 1335 a nie 1668,72 Przez te poprzednie lata odliczałem też ulgę mieszkaniową ( Pit-D ) która nie znalazła pokrycia w podatku w roku podatkowym.
Moje pytanie to czy mogę zrobić korektę do deklaracji z poprzednich lat ? czy jest już może na to za późno.
Pozdrawiam Zbyszek
Ja mam troszkę inne pytanie związane z Pit-11 które to właśnie otrzymałem od pracodawcy. Przez poprzednie lata nie zaznaczałem że dojeżdżam do pracy co jest zaznaczone ( Pit-11 w komórce 28 pozycja 3) i z tego powodu na moją niekorzyść koszty uzyskania przychodów z jednego stosunku pracy wynosiły 1335 a nie 1668,72 Przez te poprzednie lata odliczałem też ulgę mieszkaniową ( Pit-D ) która nie znalazła pokrycia w podatku w roku podatkowym.
Moje pytanie to czy mogę zrobić korektę do deklaracji z poprzednich lat ? czy jest już może na to za późno.
Pozdrawiam Zbyszek
Korektę można robić do 5 lat wstecz.