Małżonkowie a jednak nie małżonkowie

graz1974

Małżonkowie a jednak nie małżonkowie

Post autor: graz1974 »

Dziwny tytuł, ale jakoś to musiałam ująć.
Chodzi o to że jestem prawie w związku małżeńskiem. W grudniu złożony pozew rozwodowy, do dnia dzisiejszego cisza w tym temacie.
Nie mieszkamy ze sobą ani nie utrzymujemy ze sobą kontaktu, więc jak mam się rozliczyć?

W tamtym roku jakoś się udało, że chciał abym mu PIT wypełniła, więc miałam jego dochodu i mogłam wpisać do swojego PITu... w tym roku to nie przejdzie już.

I jak mam się rozliczyć z ulgą na dzieci? Nie mogę jako matka samotna chyba, tylko jako małżonkowie osobno... a tam muszę wpisać jego dochód :-(

wla.gle

Re: Małżonkowie a jednak nie małżonkowie

Post autor: wla.gle »

Rozlicz się indywidualnie - jako podatnik.
Ulgę możesz odliczyć do swoich dochodów - o ile spełniasz warunki do ulgi, dochodów męża nie musisz nigdzie wpisywać.
Sprawa zasadnicza dotycząca ulgi - jeśli mąż będzie chciał odliczyć połowę ulgi......... to co wtedy, musicie się dogadać, bo odliczenie nie może przekroczyć dopuszczalnej kwoty na dwoje dzieci.

graz1974

Indywidualnie? ALe przecież nadal jesteśmy małżeństwem?

Na szczęście dzieci są ze mną więc on nie może odliczyć nawet miesiąca

wla.gle

---> Indywidualnie? ALe przecież nadal jesteśmy małżeństwem?

Małżeństwo nie musi się rozliczać razem.......

graz1974

Tak, wiem, w tym programie wybiera się opcję - małżonkowie indywidualnie - ale przy wypełnianiu ulgi - to pamiętam z tamtego roku, nie mogłam rozliczyć dopóki nie wypełniłam dochodu męża, tak jak pisałam - w tamtym roku mi się to udało, ale w tym nie ma na to szans

wla.gle

Jeśli braknie Ci podatku do odliczenia, to jest jeszcze dodatkowe odliczenie do wysokości składek społecznych i zdrowotnych włącznie.
Jest do tego odliczenia np. w PIT-37 część H - sumujesz tam składki.

graz1974

Tak wiem, w tamtym roku też z tego korzystała, bo nawet z dochodem męża musieliśmy ten załącznik.

Czyli w tym programie mam wybrać jako osoba indywidulna? Nie będzie mnie potem ścigać US że zły Pit wypełniłam

snykwa

Post autor: snykwa »

Nie będzie.

Zablokowany