zgon męza
Re: zgon męza
ZUS sam nie wysyła pit za zmarłego.
Musisz napisać polecony o przysłanie rozliczenia rocznego lub telefonicznie.
Potrzebne będą dane osobowe oraz /koniecznie/ tzw. ZNAK EMERYTURY.
Rozliczenie ze zmarłym małżonkiem - kwadrat "3".
Musisz napisać polecony o przysłanie rozliczenia rocznego lub telefonicznie.
Potrzebne będą dane osobowe oraz /koniecznie/ tzw. ZNAK EMERYTURY.
Rozliczenie ze zmarłym małżonkiem - kwadrat "3".
a takie cudo:
mąż i żona pobierają emerytury.
mąż umiera.
żona dostaje emeryturę swoją (PIT 11a) oraz emeryturę po mężu (pit 11)-przychód w części E pkt 8 prawa autorskie i inne prawa o których mowa w art.18 ustawy.
1)czy wdowa obowiązkowo musi wystąpić do ZUS o pit za zmarłego męża i się z nim rozliczyć?
2)jakie "profity"będą ze wspólnego rozliczenia? czy jest sens to robić?
3)jesli nie musi rozliczać się ze zmarłym, to na którym formularzu rozliczyć pit11a i pit 11?
Pierwotnie otrzymała tylko pit 11a więc byłby to formularz 40a, a teraz dosłali pit 11 i nie wiem który formularz.
Dziękuję
mąż i żona pobierają emerytury.
mąż umiera.
żona dostaje emeryturę swoją (PIT 11a) oraz emeryturę po mężu (pit 11)-przychód w części E pkt 8 prawa autorskie i inne prawa o których mowa w art.18 ustawy.
1)czy wdowa obowiązkowo musi wystąpić do ZUS o pit za zmarłego męża i się z nim rozliczyć?
2)jakie "profity"będą ze wspólnego rozliczenia? czy jest sens to robić?
3)jesli nie musi rozliczać się ze zmarłym, to na którym formularzu rozliczyć pit11a i pit 11?
Pierwotnie otrzymała tylko pit 11a więc byłby to formularz 40a, a teraz dosłali pit 11 i nie wiem który formularz.
Dziękuję
--->a takie cudo:....
To żadne cudo, po prostu:
--> pkt 8 prawa autorskie i inne prawa o których mowa w art.18 ustawy-jest to emerytura należna mężowi już po jego śmierci, której
oczywiście nie mógł już odebrać, wpisujemy w PIT-37 wiersz 4 poz. 52
1. Może inaczej - jeśli chce się rozliczyć ze zmarłym małżonkiem to obowiązkowo musi wystąpić do ZUS o rozliczenie roczne.
2. To zależy kiedy mąż zmarł jeśli z początkiem roku to "profity" są największe - większa część kwoty wolnej z 556,02 zł.
3. Czy wspólnie czy indywidualnie, to na PIT-37.
To żadne cudo, po prostu:
--> pkt 8 prawa autorskie i inne prawa o których mowa w art.18 ustawy-jest to emerytura należna mężowi już po jego śmierci, której
oczywiście nie mógł już odebrać, wpisujemy w PIT-37 wiersz 4 poz. 52
1. Może inaczej - jeśli chce się rozliczyć ze zmarłym małżonkiem to obowiązkowo musi wystąpić do ZUS o rozliczenie roczne.
2. To zależy kiedy mąż zmarł jeśli z początkiem roku to "profity" są największe - większa część kwoty wolnej z 556,02 zł.
3. Czy wspólnie czy indywidualnie, to na PIT-37.
dziękuję za odpowiedź.
a czy prawdą jest że jeśli by dostała tylko pit 11a to rozliczenie by było na formularzu 40a?
mąż zmarł w październiku.
czyli jeśli rozliczam ją samą to kwadracik 1-indywidualnie?
i jeszcze jedno.
w otrzymanym pit 11a jest podana w części E "kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, o której mowa w art.27b ustawy, tj.do wys.7,75% podstawy jej wymiaru-odliczenie od podatku",
czy tą kwotę wpisuje w pit 37 część F poz.116?
Z innej beczki.właśnie się zszokowałam, z rozliczeniami mam mało wspólnego, sporadycznie kogoś rozliczam i w zamian ktoś ofiarowuje mi 1%. No i obliczyłam ową wdowę, 1% wyszło 25,50zł. A 1% z mojego PIT to coś koło 9 zł.Chyba jednak warto powalczyć o 1% od emerytów.
a czy prawdą jest że jeśli by dostała tylko pit 11a to rozliczenie by było na formularzu 40a?
mąż zmarł w październiku.
czyli jeśli rozliczam ją samą to kwadracik 1-indywidualnie?
i jeszcze jedno.
w otrzymanym pit 11a jest podana w części E "kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, o której mowa w art.27b ustawy, tj.do wys.7,75% podstawy jej wymiaru-odliczenie od podatku",
Z innej beczki.właśnie się zszokowałam, z rozliczeniami mam mało wspólnego, sporadycznie kogoś rozliczam i w zamian ktoś ofiarowuje mi 1%. No i obliczyłam ową wdowę, 1% wyszło 25,50zł. A 1% z mojego PIT to coś koło 9 zł.Chyba jednak warto powalczyć o 1% od emerytów.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć?
w otrzymanym pit 11a jest podana w części E "kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, o której mowa w art.27b ustawy, tj.do wys.7,75% podstawy jej wymiaru-odliczenie od podatku"
dziękuję
w otrzymanym pit 11a jest podana w części E "kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, o której mowa w art.27b ustawy, tj.do wys.7,75% podstawy jej wymiaru-odliczenie od podatku"
dziękuję
dzi pobrałam pit 11a za zmarłego meża po którym przejełam emeruture rente.wszystko wpisuje na pit 37 nie nie wiem co mam wpisac na moim mam punkt 50 ,104 zl czy w zeznaniu mam wpisać pobrany podatek .zaliczka ta kwote.336 ale w punkcie 49 mam kwotei 232
Jeśli masz PIT-40A to do PIT-37 wpisujesz kwoty z poz. 38 (przychód), 43 (zdrowotne) i 50 (zaliczka na podatek).
Jeśli masz PIT-11A to do PIT-37 przepisujesz kwoty z poz. 38 (przychód), 39 (zaliczka na podatek) i 43 (zdrowotne) .
Jeśli masz PIT-11A to do PIT-37 przepisujesz kwoty z poz. 38 (przychód), 39 (zaliczka na podatek) i 43 (zdrowotne) .