Ulga rehabilitacyjna

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
ewushia

Ulga rehabilitacyjna

Post autor: ewushia »

Witam, pomagam rozliczyć Pit sąsiadce i mam takie pytania:
1) ulga na samochód - żona wozi męża samochodem na chemioterapię, Mąż nie jest wpisany jako współwłaściciel w dowodzie ale mają wspólność majątkową... czy może skorzystać z ulgi?
2) ulga na leki -czy jeśli na fakturach widnieją np. krople żołądkowe, rutinoscorbin czy jałowe kompresy to bezpieczniej będzie je wykreślić?

wla.gle

Re: Ulga rehabilitacyjna

Post autor: wla.gle »

1. Jeśli potraktować chemioterapię jako niezbędny zabieg rehabilitacyjno-leczniczy - ja bym odpisał.
Rozumiem, że tych zabiegów/dojazdów było dostatecznie dużo aby odpisać ulgę w pełnej wysokości.
Jeśli mają wspólność majątkową, to auto też jest wspólne, są interpretacje na tak.
2. Po prostu je nie uwzględniać w kwocie faktury-będzie bezpieczniej.

Odliczenie leków to miesięcznie-kwota z faktury do zapłaty minus 100 zł.

danula

Post autor: danula »

jak pytałam się w Urzędzie Skarbowym to dojazdy do szpitala z dzieckiem na pobyt szpitalny - nie mam z tego tytułu ulgi, a mam 500 km do szpitala specjalistycznego, dla mnie to paranoja ale takie są teraz przepisy
>>>musi być skierowanie na zabiegi rehabilitacyjne i zaświadczenie że się odbyły<<<

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dla mnie chemioterapia to nie jest zabieg kosmetyczny, tylko zabieg/rehabilitacja ratująca życie, musi być na niego skierowanie od lekarza specjalisty.
Dojeżdża na chemioterapię, a potwierdzenie zabiegów można w każdej placówce otrzymać.

Tutaj interpretacja nt.

https://interpretacje-podatkowe.org/ulg ... 0-13-5-jk4

Zablokowany