Dochody zagraniczne Wielka Brytania i Polska
Dochody zagraniczne Wielka Brytania i Polska
Dzień Dobry ,
przymierzam sie do rozliczenia za rok 2016 i tak 8 miesięcy pracowałam za granicą 3 miesiące w Polsce. Dokument p45 zagraniczny z dochodami mam za okres 04-08/16 czyli tak jak zaczął sie nowy rok podatkowy UK, poprzednie miesiące mogę wyliczyć jedynie na podstawie kwitków ktore otrzymywałam...
Czy obowiązuje mnie przy wyliczeniu dieta i KUP?
Czy w przypadku otrzymywania wynagrodzenia co tydzień kurs waluty biorę z każdego tyg? czy przyjmuję jakaś średnią?
Czy w formularzu PIT/zg C.1 poz. b - wpisuje obliczony dochód ktory sie przenosi do rybryki H- pit36 i następnie wyliczam załacony podatek za granicą? i uzupełniam rubrykę L? czy tylko ograniczam się do dochodu zagranicznego i to wszystko w tej kwesti?
przymierzam sie do rozliczenia za rok 2016 i tak 8 miesięcy pracowałam za granicą 3 miesiące w Polsce. Dokument p45 zagraniczny z dochodami mam za okres 04-08/16 czyli tak jak zaczął sie nowy rok podatkowy UK, poprzednie miesiące mogę wyliczyć jedynie na podstawie kwitków ktore otrzymywałam...
Czy obowiązuje mnie przy wyliczeniu dieta i KUP?
Czy w przypadku otrzymywania wynagrodzenia co tydzień kurs waluty biorę z każdego tyg? czy przyjmuję jakaś średnią?
Czy w formularzu PIT/zg C.1 poz. b - wpisuje obliczony dochód ktory sie przenosi do rybryki H- pit36 i następnie wyliczam załacony podatek za granicą? i uzupełniam rubrykę L? czy tylko ograniczam się do dochodu zagranicznego i to wszystko w tej kwesti?
Re: Dochody zagraniczne Wielka Brytania i Polska
Witam serdecznie.
-Czy obowiązuje mnie przy wyliczeniu dieta i KUP.
Jeśli to była umowa o pracę to masz prawo odliczyć sobie diety i po przeliczeniu na zł-KUP. Odliczenie takie jest korzystne dla podatnika.
-Czy w przypadku otrzymywania wynagrodzenia co tydzień kurs waluty biorę z każdego tyg? czy przyjmuję jakaś średnią?
Powinno się brać kurs z dnia sprzed wypłaty,czyli każdą wypłatę przeliczyć osobno, ale też przy rozliczeniach przyjmuje się kursy średnie. Kursy walut:
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/arch_a.html
-Czy w formularzu PIT/zg C.1 poz. b - wpisuje obliczony dochód ktory sie przenosi do rybryki H- pit36 i następnie wyliczam załacony podatek za granicą? i uzupełniam rubrykę L? czy tylko ograniczam się do dochodu zagranicznego i to wszystko w tej kwesti?
Obliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG w poz. 8 (jeśli to byłą umowa o pracę) i w PIT-36 w poz. 188 (jeśli zastosujesz program IPS-to sam Ci przeniesie) a podatku się nie wpisuje.
Oczywiście trzeba też wpisać dochody krajowe. I to wszystko.
-Czy obowiązuje mnie przy wyliczeniu dieta i KUP.
Jeśli to była umowa o pracę to masz prawo odliczyć sobie diety i po przeliczeniu na zł-KUP. Odliczenie takie jest korzystne dla podatnika.
-Czy w przypadku otrzymywania wynagrodzenia co tydzień kurs waluty biorę z każdego tyg? czy przyjmuję jakaś średnią?
Powinno się brać kurs z dnia sprzed wypłaty,czyli każdą wypłatę przeliczyć osobno, ale też przy rozliczeniach przyjmuje się kursy średnie. Kursy walut:
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/arch_a.html
-Czy w formularzu PIT/zg C.1 poz. b - wpisuje obliczony dochód ktory sie przenosi do rybryki H- pit36 i następnie wyliczam załacony podatek za granicą? i uzupełniam rubrykę L? czy tylko ograniczam się do dochodu zagranicznego i to wszystko w tej kwesti?
Obliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG w poz. 8 (jeśli to byłą umowa o pracę) i w PIT-36 w poz. 188 (jeśli zastosujesz program IPS-to sam Ci przeniesie) a podatku się nie wpisuje.
Oczywiście trzeba też wpisać dochody krajowe. I to wszystko.
-->następnie wyliczam zapłacony podatek za granicą?
Nie wyliczasz podatku, lecz stopę procentową do obliczenia należnego
podatku od dochodów z PL.
Stopę procentową liczy się wg wzoru:
(podatek od dochodu z UK i PL/suma dochodów z UK i PL)*100%=stopa procentowa
Dochód z PL*stopa procentowa=podatek wyliczony od dochodów z PL.
Tak jak pisze snykwa-program IPS sam Ci wszystko wyliczy...
Nie wyliczasz podatku, lecz stopę procentową do obliczenia należnego
podatku od dochodów z PL.
Stopę procentową liczy się wg wzoru:
(podatek od dochodu z UK i PL/suma dochodów z UK i PL)*100%=stopa procentowa
Dochód z PL*stopa procentowa=podatek wyliczony od dochodów z PL.
Tak jak pisze snykwa-program IPS sam Ci wszystko wyliczy...
Czy teoretycznie może okazać się tak że przyjdzie mi do zapłaty podatek?? jeszcze nie policzyłam dokładnie każdego miesiąca co do złotówki i wprowadziłam kwote dochodu zagranicznego orientacyjnie 40.000 za cały ten okres i pozostałe dane z pit 11 za dochody PL przez te trzy miesiące ktore wyniosły ok 7.000 brutto . Wyliczyło że mam zapłacić prawie 900 zł...
Jest to bardzo prawdopodobne. Ale jaka kwota dopłaty Ci może wyjść to mogę Ci podać jak mi dasz wszystkie dane: dochód z WB i kwoty z kraju.
przychód 8014,40zł
KUP 333,75zł
zaliczka 506 zł
społeczne 1101,14zł
zdrowotne 623,75zł
dochód UK 33500 zł
Dziękuje
KUP 333,75zł
zaliczka 506 zł
społeczne 1101,14zł
zdrowotne 623,75zł
dochód UK 33500 zł
Dziękuje
Powinno Ci wyjść 37 zł zwrotu.
Bez pracy w WB miałabyś 501 zł zwrotu.
Bez pracy w WB miałabyś 501 zł zwrotu.
Która pozycja z pit 36 mówi że mam tę nadpłatę?
W rubryce J faktycznie wyszło mi 37 zł ale czy do zapłaty nie oznacza rybryka L i tam kwota 469 zl?
Poz. 230 i 231.
W L. poz. 215 powinno być 506.
W poz. 215 zaznacz "TAK". Kwota faktycznie zapłaconych zaliczek z poz. 93.
W L. poz. 215 powinno być 506.
W poz. 215 zaznacz "TAK". Kwota faktycznie zapłaconych zaliczek z poz. 93.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2017, o 16:52 przez snykwa, łącznie zmieniany 3 razy.