Witam,
Otzrymałem pit 8C z biura maklerskiego (obrót akcji w ciągu roku). W picie wskazana jest strata (pozycja 56). Czy muszę wypełniać jakiś pit i wysłać do US?
Pozdrawiam!
PIT-8C - Biuro Maklerskie
Re: PIT-8C - Biuro Maklerskie
Tak. Obowiązek przedstawienia poniesionej straty wynika z tych samych przepisów podatkowych co obowiązek rozliczenia w zeznaniu uzyskanego dochodu
Tak wykazaną stratę możesz odliczyć w latach następnych, na zasadach określonych w art.9 ust 3.
"O wysokość straty ze źródła przychodów, poniesionej w roku podatkowym, można obniżyć dochód uzyskany z tego źródła w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% kwoty tej straty."
Tak wykazaną stratę możesz odliczyć w latach następnych, na zasadach określonych w art.9 ust 3.
"O wysokość straty ze źródła przychodów, poniesionej w roku podatkowym, można obniżyć dochód uzyskany z tego źródła w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% kwoty tej straty."
-
norbertsss
Dziękuję, w takim razie jaki pit muszę wypełnić? Pit 38? Rozumiem, że jest to nie zależne od mojego pitu (wspólnego z żoną) 37?
Pozdr!
Pozdr!
-
norbertsss
Wielkie dzięki!
Jeszcze tylko chciłem zapytać czy nie ma znaczenia, który PIT złożę wcześniej 37 czy 38? Wypełniając pit 38 -jest on niezależny- więc programy-pity nic mi nie wpisze do wspólnego z żoną pitu-37 czy tak?
Sorki za moją upierdliwość ale nie chcę później nic poprawiać
Pozdrawiam!
Jeszcze tylko chciłem zapytać czy nie ma znaczenia, który PIT złożę wcześniej 37 czy 38? Wypełniając pit 38 -jest on niezależny- więc programy-pity nic mi nie wpisze do wspólnego z żoną pitu-37 czy tak?
Sorki za moją upierdliwość ale nie chcę później nic poprawiać
Pozdrawiam!
norbertsss napisał(a) :
> Wielkie dzięki!
>
> Jeszcze tylko chciłem zapytać czy nie ma znaczenia, który PIT złożę
> wcześniej 37 czy 38?
Nie ma znaczenia.
Ważne jest, by każdy z PITów został złożony do 30-04-2010.
> Wielkie dzięki!
>
> Jeszcze tylko chciłem zapytać czy nie ma znaczenia, który PIT złożę
> wcześniej 37 czy 38?
Nie ma znaczenia.
Ważne jest, by każdy z PITów został złożony do 30-04-2010.