korekta PIT po rozwodzie

psania

korekta PIT po rozwodzie

Post autor: psania »

Witam,
Czy ktoś się orientuje jak to jest w przypadku korekty zeznania po rozwodzie.
dodam, że rozliczałam się wspólnie z byłym małżonkiem a teraz mam szanse otrzymać zwrot podatku, które ściśle związany jest moją pracą zawodową. Czy pod korektą zeznania musi podpisać się były mąż?Czy będę musiała się podzielić nadpłatą? z góry dziękuję za informację.

wla.gle

Re: korekta PIT po rozwodzie

Post autor: wla.gle »

Zasadnicza sprawa-kiedy był rozwód?
Za który rok było złożone wspólne zeznanie podatkowe, które chcesz korygować /może nie można/.?.
Musisz podać trochę więcej szczegółów i bardziej precyzyjnych.

Sorry-teraz zauważyłem, że to kontynuacja poprzedniego Twojego postu....

psania

rozwód był 3 lata temu, natomiast ja potrzebuje skorygować pity za 2010 i 2011 wtedy rozliczaliśmy się wspólnie i byliśmy małżeństwem.

wla.gle

Za 2010 i 2011 r można było przy wspólnym rozliczeniu złożyć rozliczenie i wystarczył jeden podpis.
Tutaj art. na ten temat:
http://www.doradca-podatkowy.net.pl/ind ... ego-z-nich

Za 2010 r. można było już składać rozliczenia elektronicznie.

Ja zrobiłbym to tak:
wysłałbym rozliczenie elektronicznie jako zeznanie wspólne i siebie wpisz jako podatnik,
jeśli zwrot podatku nie był na Twoje konto, to wcześniej wyślij ZAP-3 podając swoje konto, zaznacz w uwagach w PIT-37, że zwrot podatku na konto podatnika /tak zwykle zwracają/.

Lub złóż papierowe korekty wraz z ZAP-3.

Potrzebny też będzie wniosek o zwrot nadpłaty podatku.

Może ktoś jeszcze się wypowie, ale myślę, że tak będzie dobrze.

Pozdrawiam...

psania

oki czyli rozumiem, że mogę siebie wpisać jako podatnika pomimo, że poprzednio podatnikiem na obu zeznaniach był eks mąż. Numer konta do zwrotu podałam we wniosku o nadpłatę zgodnie ze wzorem, myślę, że urząd powinien się do tego dostosować, ewentualnie dla pewności mogę złożyć ZAP-3 Raczej złoże papierowe korekty. jednakże nadal nie jestem pewna czy na korektach nie będą wymagać podpisu eks męża ?

wla.gle

Rozumiem Twoje obawy, możesz powiadomić byłego, że składasz korektę i czego dotyczy.
To wyczerpie /wg mnie/ znamiona upoważnienia do złożenia zeznania tylko z Twoim podpisem.

Fragment dot. tej regulacji:

Stosowną regulację przewiduje nowo dodawany ust. 2a w art. 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, w myśl którego „Wniosek, o którym mowa w ust. 2, może być wyrażony przez jednego z małżonków. Wyrażenie wniosku przez jednego z małżonków traktuje się na równi ze złożeniem przez niego oświadczenia o upoważnieniu go przez jego współmałżonka do złożenia wniosku o łączne opodatkowanie ich dochodów. Oświadczenie to składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania.”. Omawiany przepis wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r. i ma zastosowanie do dochodów uzyskanych od 1 stycznia 2010 r.

Powodzenia...

Zablokowany