Witam
Mam problem z wypełnieniem: belastingdienst zaświadczenie o dochodach.
Chodzi mi o pole 4b, rozumiem, że inne mnie nie dotyczą do 4m jak tylko pieniądze były ze stosunku do pracy ?
W te pole 4b (dochód ze stosunku do pracy i świadczenia chorobowe) mam wpisać: 18358 - dieta (ilość dni x 50e x 30%) ?
tak wygląda jaaropgaaf
loon loonbelasting/ volksverzekeringen : 18358
Ingehouden loonbelasting/ pemie volksverzekering: 2500
Verrekende arbeidskorting:2051
Loon Zorgverzekeringswet: 22345
Ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet: 0
Ziektekostenverzekering: 0
Loonheffingskortinh: m.i.v. 01-01 Ja
Levensloopverlofkorting: 0
Werkgeversbijdrage werknemersverzekeringen: 2149
Werkgeversbijdrage Zorgverzekeringswet: 1279
pole w zaświadczeniu belastingdienst
Re: pole w zaświadczeniu belastingdienst
Od 01-01-2015r w prowadzono w Holandii pojęcie - tzw "kwalificerend buitenlandse belastingplichtige" .
W wolnym tłumaczeniu " podatnik zagraniczny kwalifikujacy sie do ulg ".
W związku z czym jeśli nie byłeś zameldowany przez cały rok w Holandii, pracowałeś tam część roku, to musisz złożyć zaświadczenie o dochodach z kraju zameldowania /z Polski/.
Aby być " podatnikiem zagranicznym kwalifikujacym się do ulg " 90% Twoich dochodów musi pochodzić
z Holandii.
Zaświadczenie wypełniasz i przedstawiasz w US w Polsce, a US na podstawie złożonego przez Ciebie PIT-36 za rok 2015 potwierdza wysokość dochodów uzyskanych w Polsce.
Jeśli nie złożyłeś zeznania podatkowego, to musisz to zrobić, nawet jak nie miałeś żadnych dochodów w kraju.
Na zaświadczeniu wypełniasz 4b-jeśli stosunek pracy, chorobowe - trzeba to przeliczyć i wpisać w Euro.
Tak myślę - proszę o ew. potwierdzenie lub sprostowanie.
W wolnym tłumaczeniu " podatnik zagraniczny kwalifikujacy sie do ulg ".
W związku z czym jeśli nie byłeś zameldowany przez cały rok w Holandii, pracowałeś tam część roku, to musisz złożyć zaświadczenie o dochodach z kraju zameldowania /z Polski/.
Aby być " podatnikiem zagranicznym kwalifikujacym się do ulg " 90% Twoich dochodów musi pochodzić
z Holandii.
Zaświadczenie wypełniasz i przedstawiasz w US w Polsce, a US na podstawie złożonego przez Ciebie PIT-36 za rok 2015 potwierdza wysokość dochodów uzyskanych w Polsce.
Jeśli nie złożyłeś zeznania podatkowego, to musisz to zrobić, nawet jak nie miałeś żadnych dochodów w kraju.
Na zaświadczeniu wypełniasz 4b-jeśli stosunek pracy, chorobowe - trzeba to przeliczyć i wpisać w Euro.
Tak myślę - proszę o ew. potwierdzenie lub sprostowanie.