Ulga rehabilitacyjna-odliczenie za przewodnika
-
Kasia83
Ulga rehabilitacyjna-odliczenie za przewodnika
Posiadam znaczny stopień niepełnosprawności- całkowitą niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji. W związku z tym przysługuje mi ulga na przewodnika w wysokości 2280. Wiem jednak, że przewodnik powinien to wykazać w swoich dochodach w pit?W związku z tym w których pozycjach?w "inne źródła"?Co jest podstawą?Nie robię przelewu, mamy z mamą wspólne konto. Jak rozwiązać ten problem?Fajnie by było gdyby ktoś podał jakąś podstawę prawną tego jak to powinno być. Dziękuję za odpowiedź
Re: Ulga rehabilitacyjna-odliczenie za przewodnika
"Wiem jednak, że przewodnik powinien to wykazać w swoich dochodach w pit?W związku z tym w których pozycjach?w "inne źródła"? "
ad 1) tak
ad 2) tak (PIT 36 poz. "inne źródla"
"Co jest podstawą?"
Otrzymana kwota (np. wynikająca z umowy między niepełnosprawnym a przewodnikiem)
"Nie robię przelewu, mamy z mamą wspólne konto. Jak rozwiązać ten problem?"
Nie rozumiem co ma do rzeczy wspólne konto z mamą.
" Fajnie by było gdyby ktoś podał jakąś podstawę prawną tego jak to powinno być"
za dużo wymagasz - ustawa mówi tylko o możliwości ulgi i jej górnej wysokości.
art.2
7) opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa, w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,
ad 1) tak
ad 2) tak (PIT 36 poz. "inne źródla"
"Co jest podstawą?"
Otrzymana kwota (np. wynikająca z umowy między niepełnosprawnym a przewodnikiem)
"Nie robię przelewu, mamy z mamą wspólne konto. Jak rozwiązać ten problem?"
Nie rozumiem co ma do rzeczy wspólne konto z mamą.
" Fajnie by było gdyby ktoś podał jakąś podstawę prawną tego jak to powinno być"
za dużo wymagasz - ustawa mówi tylko o możliwości ulgi i jej górnej wysokości.
art.2
7) opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa, w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,
Mama raczej nie może być twoim przewodnikiem z którym miałabyś wiązać tę ulgę - przecież jej nie płacisz za pomoc
W tej uldze chodzi o odpłatne świadczenie czynności przewodnika osoby niepełnosprawnej. A przysługuje ona nie z tytułu posiadania orzeczenia, lecz ponoszenia wydatków.
W tej uldze chodzi o odpłatne świadczenie czynności przewodnika osoby niepełnosprawnej. A przysługuje ona nie z tytułu posiadania orzeczenia, lecz ponoszenia wydatków.
"Mama raczej nie może być twoim przewodnikiem z którym miałabyś wiązać tę ulgę - przecież jej nie płacisz za pomoc "
Koleżanko miła, jesteś bystrzejsza od Jarząbka, który nie domyslił się, że Kasi chodziło o mamę-przewodnika
:))
Koleżanko miła, jesteś bystrzejsza od Jarząbka, który nie domyslił się, że Kasi chodziło o mamę-przewodnika
Jarząbku przemiły :)
Ty już byłaś zmęczona a ja świeżym okiem luknęłam :))
pozdrówka
Ty już byłaś zmęczona a ja świeżym okiem luknęłam :))
pozdrówka
pozdrawiam świeże oczęta Koleżanki
-
Kasia83
Bardzo serdecznie Wam dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam
-
Kasia83
witam znalazłam ciekawy artykuł na ten temat:
http://www.pit.pl/fiskus_a_przewodnicy_ ... n_6516.php
Wygląda więc na to, że rodzina bliska może być przewodnikiem. Ważne tylko żeby wykazała to w swoim zeznaniu:)Pozdrawiam
http://www.pit.pl/fiskus_a_przewodnicy_ ... n_6516.php
Wygląda więc na to, że rodzina bliska może być przewodnikiem. Ważne tylko żeby wykazała to w swoim zeznaniu:)Pozdrawiam
Kasia83 napisał(a) :
> witam znalazłam ciekawy artykuł na ten temat:
>
> http://www.pit.pl/fiskus_a_przewodnicy_ ... n_6516.php
> Wygląda więc na to, że rodzina bliska może być przewodnikiem. Ważne tylko
> żeby wykazała to w swoim zeznaniu:)Pozdrawiam
Tylko czy to ma sens ? Babcia sobie odlicza powiedzmy 200zł zyskuje na tym 200*0,18 = 36 zł, a wnuczka musi wykazać to samo 200zł w swoim zeznaniu i zapłacić te same 36zł podatku...
Ma to sens tylko w 2 przypadkach :
a) kiedy osoba niepełnosprawna podpada pod 2-gi próg podatkowy,a przewodnik pod pierwszy - zysk różnicy między progami
b) jeżeli przewodnikiem jest osoba bez innego dochodu (a przynajmniej nie takiego,żeby to co odliczy niepełnosprawny+ inne dochody > 3091) wtedy od 2280zł nie zapłaci podatku.
> witam znalazłam ciekawy artykuł na ten temat:
>
> http://www.pit.pl/fiskus_a_przewodnicy_ ... n_6516.php
> Wygląda więc na to, że rodzina bliska może być przewodnikiem. Ważne tylko
> żeby wykazała to w swoim zeznaniu:)Pozdrawiam
Tylko czy to ma sens ? Babcia sobie odlicza powiedzmy 200zł zyskuje na tym 200*0,18 = 36 zł, a wnuczka musi wykazać to samo 200zł w swoim zeznaniu i zapłacić te same 36zł podatku...
Ma to sens tylko w 2 przypadkach :
a) kiedy osoba niepełnosprawna podpada pod 2-gi próg podatkowy,a przewodnik pod pierwszy - zysk różnicy między progami
b) jeżeli przewodnikiem jest osoba bez innego dochodu (a przynajmniej nie takiego,żeby to co odliczy niepełnosprawny+ inne dochody > 3091) wtedy od 2280zł nie zapłaci podatku.
-
Kasia83
No tak rzeczywiście. Dzięki za cenne uwagi.
Czyli jeśli np pomaga mi koleżanka w dotarciu do szkoły to mogłabym odliczyć za to.
I ona musi się z tego rozliczyć w sensie złożyć pit jeśli nie osiąga innych dochodów?????
Ona podatku nie płaci, gdyż kwota ta mieści się w rocznej kwocie wolnej od podatku, a ja mam ulgę:)
Czyli jeśli np pomaga mi koleżanka w dotarciu do szkoły to mogłabym odliczyć za to.
I ona musi się z tego rozliczyć w sensie złożyć pit jeśli nie osiąga innych dochodów?????
Ona podatku nie płaci, gdyż kwota ta mieści się w rocznej kwocie wolnej od podatku, a ja mam ulgę:)