Wielka Brytania - dochody z działalności gospodarczej
Wielka Brytania - dochody z działalności gospodarczej
Chciałam się upewnić.
Jeżeli podatnik, nie uzyskuje dochodu na terenie Polski (nie miał działalności w PL) , a prowadzi działalność gospodarczą w Wielkiej Brytanii to musi się rozliczać na PIT-36 + PIT/ZG ?
Jeżeli podatnik, nie uzyskuje dochodu na terenie Polski (nie miał działalności w PL) , a prowadzi działalność gospodarczą w Wielkiej Brytanii to musi się rozliczać na PIT-36 + PIT/ZG ?
Re: Wielka Brytania - dochody z działalności gospodarczej
Jeśli nie ma dochodów krajowych to nie ma obowiązku rozliczać się z dochodów z krajów rozliczanych metodą wyłączenia z progresją między innymi z Wielkiej Brytanii.
snykwa napisał(a) :
> Jeśli nie ma dochodów krajowych to nie ma obowiązku rozliczać się z
> dochodów z krajów rozliczanych metodą wyłączenia z progresją między innymi
> z Wielkiej Brytanii.
Wróć ... PIT-11 ma ...
Czyli co teraz PIT-36 poz. 182 + PIT/ZG poz.11 metoda z progresją, ale czy dodatkowo musi wypełniać PIT/B ?
> Jeśli nie ma dochodów krajowych to nie ma obowiązku rozliczać się z
> dochodów z krajów rozliczanych metodą wyłączenia z progresją między innymi
> z Wielkiej Brytanii.
Wróć ... PIT-11 ma ...
Czyli co teraz PIT-36 poz. 182 + PIT/ZG poz.11 metoda z progresją, ale czy dodatkowo musi wypełniać PIT/B ?
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2016, o 17:08 przez Maaria, łącznie zmieniany 2 razy.
Na PIT/B mam pozycję "z zagranicy"
"USTAWA
z dnia 26 lipca 1991 r.
o podatku dochodowym od osób fizycznych
(...)
Art. 27.
(...)
9.482) Jeżeli podatnik, o którym mowa w art. 3 ust. 1, osiąga również dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania nie stanowi o zastosowaniu metody określonej w ust. 8, lub z państwem, w którym dochody są osiągane, Rzeczpospolita Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, dochody te łączy się z dochodami ze źródeł przychodów położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W tym przypadku od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą podatkowi dochodowemu zapłaconemu w obcym państwie. Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w państwie obcym.
9a. W przypadku podatnika, o którym mowa w art. 3 ust. 1, uzyskującego wyłącznie dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie są zwolnione od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub z państwem, w którym dochody są osiągane, Rzeczpospolita Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, zasady określone w ust. 9 stosuje się odpowiednio."
"USTAWA
z dnia 26 lipca 1991 r.
o podatku dochodowym od osób fizycznych
(...)
Art. 27.
(...)
9.482) Jeżeli podatnik, o którym mowa w art. 3 ust. 1, osiąga również dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania nie stanowi o zastosowaniu metody określonej w ust. 8, lub z państwem, w którym dochody są osiągane, Rzeczpospolita Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, dochody te łączy się z dochodami ze źródeł przychodów położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W tym przypadku od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą podatkowi dochodowemu zapłaconemu w obcym państwie. Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w państwie obcym.
9a. W przypadku podatnika, o którym mowa w art. 3 ust. 1, uzyskującego wyłącznie dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie są zwolnione od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub z państwem, w którym dochody są osiągane, Rzeczpospolita Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, zasady określone w ust. 9 stosuje się odpowiednio."
Od tego roku (2007)obowiązuje nowa a zarazem korzystniejsza konwencja między Rzecząpospolitą Polską a Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i od zysków majątkowych (Dz. U. z 2006 r. nr 250, poz.1840). Ma ona zastosowanie do dochodów osiągniętych od 1 stycznia 2007r.
Z:http://www.podatekangielski.pl/dzialaln ... anglii.htm
Z:http://www.podatekangielski.pl/dzialaln ... anglii.htm
A gdzie ta działalność jest zarejestrowana - w Polsce, a usługi wykonuje za granicą ?
Czy jest zarejestrowana w UK i tam jest wykonywana.
Czy jest zarejestrowana w UK i tam jest wykonywana.
wla.gle napisał(a) :
> A gdzie ta działalność jest zarejestrowana - w Polsce, a usługi wykonuje za
> granicą ?
> Czy jest zarejestrowana w UK i tam jest wykonywana.
Nie odpowiedziałam od razu, bo musiałam się dowiedzieć. Jest zarejestrowana w UK i tam jest wykonywana, tak.
> A gdzie ta działalność jest zarejestrowana - w Polsce, a usługi wykonuje za
> granicą ?
> Czy jest zarejestrowana w UK i tam jest wykonywana.
Nie odpowiedziałam od razu, bo musiałam się dowiedzieć. Jest zarejestrowana w UK i tam jest wykonywana, tak.
Ponieważ wla.gle gdzieś zaginął spróbuję pomóc.
Złóż PIT-36 + PIT-B + PIT?ZG.
W PIT-B pozycja z zagranicy.
PIT/ZG poz. 11
PIT-36 poz. 182.
Krajowe z PIT-11 standardowo do PIT-36.
Może wla.gle się jeszcze odnajdzie.
Złóż PIT-36 + PIT-B + PIT?ZG.
W PIT-B pozycja z zagranicy.
PIT/ZG poz. 11
PIT-36 poz. 182.
Krajowe z PIT-11 standardowo do PIT-36.
Może wla.gle się jeszcze odnajdzie.
Nie było mnie - sesja brydża /na koniec wylicytowany szlemik/ ..........:)).
Więc tak, wg mnie:
1. W PIT/B - objaśnienie 2*
2)Podatnik nie wykazuje przychodów, kosztów, dochodów/strat z działalności gospodarczej:
– prowadzonej za granicą, o których mowa w art. 27 ust. 8 ustawy -czyli do których stosowana jest metoda wyłączenia z progresją /to samo jest w polu 8 PIT/ZG/
W zależności czy osoba ma nadal rezydencję podatkową polską czy zmienił na UK, to:
Jest rezydentem :
-rozlicza wszystkie dochody - polskie i zagraniczne, składa PIT-36 i PIT/ZG /zgodnie z wyjaśnieniem wyżej/
Nie jest rezydentem:
-rozlicza tylko dochody uzyskane w Polsce z PIT-11 na PIT-37
Myślę, że będzie OK....
Ew. proszę o uwagi i poprawienie.........
Więc tak, wg mnie:
1. W PIT/B - objaśnienie 2*
2)Podatnik nie wykazuje przychodów, kosztów, dochodów/strat z działalności gospodarczej:
– prowadzonej za granicą, o których mowa w art. 27 ust. 8 ustawy -czyli do których stosowana jest metoda wyłączenia z progresją /to samo jest w polu 8 PIT/ZG/
W zależności czy osoba ma nadal rezydencję podatkową polską czy zmienił na UK, to:
Jest rezydentem :
-rozlicza wszystkie dochody - polskie i zagraniczne, składa PIT-36 i PIT/ZG /zgodnie z wyjaśnieniem wyżej/
Nie jest rezydentem:
-rozlicza tylko dochody uzyskane w Polsce z PIT-11 na PIT-37
Myślę, że będzie OK....
Ew. proszę o uwagi i poprawienie.........