Dzień dobry,
Próbuję rozliczyć brata, który pracuje w Holandii i otrzymał cztery Jarografy. Mam z tym ogromne problemy. Czy znalazłaby się jakaś życzliwa i dobra osóbka, która byłaby w stanie mi to wszystko wytłumaczyć? Poniżej przesyłam dane z jednego jarografu
loon loonbelasting/volksverzekeringen 4222
ingehouden loonbelasting/premie volksverzekering 1114
verrekende arbeidskorting 265
loon zorgverzekeringswet 4222
ingehouden bijdrage zorgverzekeringswet 0
verrekende levensloopverlofkorting 0
total premies werknemersverzekerigen 590
werkgeversheffing zorgverzekeringswet 294
loonheffingsheffing Ja/Nee Ja met ingang van 0101
Jarograf 2015
Re: Jarograf 2015
Wszystkiego nie potrzeba, potrzebne Ci dwie pozycje:
loon loonbelasting/volksverzekeringen 4222 - przychód
ingehouden loonbelasting/premie volksverzekering 1114- podatek ze społecznymi
jeszcze ilość dni, czy to stosunek pracy czy umowa zlecenie, kurs euro z dnia poprzedzającego dzień wypłat - próbuj - dasz radę.
poczytaj tutaj o sposobie liczenia : http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... &start=400
i podobne posty.
loon loonbelasting/volksverzekeringen 4222 - przychód
ingehouden loonbelasting/premie volksverzekering 1114- podatek ze społecznymi
jeszcze ilość dni, czy to stosunek pracy czy umowa zlecenie, kurs euro z dnia poprzedzającego dzień wypłat - próbuj - dasz radę.
poczytaj tutaj o sposobie liczenia : http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... &start=400
i podobne posty.
Pytałam brata czy to umowa o pracę czy zlecenie, to on powiedział, ze sam nie wie, że to był kontrakt. Czy w takim razie mam to liczyć jako umowę zlecenie? Jeżeli chodzi o okres zatrudnienia to jedyna data jak jest na jarografie to:
Loonheffingskorting Ja/Nee met ingarg van
Ja 0101
Czyli jaką datę mam przyjąć?
Loonheffingskorting Ja/Nee met ingarg van
Ja 0101
Czyli jaką datę mam przyjąć?
Powinno być na jaaropgafie -
datum indients - rozpoczęcie zatrudnienia
datum uit dienst-zakończenie zatrudnienia
Przelicz jako zlecenie /jeśli nie wie ile pracował/, odlicz od przychodu 20% KUP, przelicz na złote po kursie z dnia poprzedzającego wpływ na konto - lub z końca pracy/roku.
datum indients - rozpoczęcie zatrudnienia
datum uit dienst-zakończenie zatrudnienia
Przelicz jako zlecenie /jeśli nie wie ile pracował/, odlicz od przychodu 20% KUP, przelicz na złote po kursie z dnia poprzedzającego wpływ na konto - lub z końca pracy/roku.
Dziękuję bardzo za pomoc. Na jarografie nie ma tych dat (dnia rozpoczęcia i zakończenia pracy). Niestety nie wiem, kiedy był wpływ pieniędzy na konto. Czy w takim przypadku mam przyjąć kurs z ostatniego dnia roku, czyli 31.12.2015r.? Dobrze myślę??
Na jarografie jest podane jedynie: met ingang van 0101 (co nie mam pojęcia co oznacza)
Na jarografie jest podane jedynie: met ingang van 0101 (co nie mam pojęcia co oznacza)
Przyjmij kurs z 31-12-2015.
met ingang van 0101- to prawdopodobnie jest data od kiedy liczony jest podatek-pierwszy styczeń.
met ingang van 0101- to prawdopodobnie jest data od kiedy liczony jest podatek-pierwszy styczeń.