Witam.
Pierwszy raz rozliczam pit 36,
wszystko zostało policzone i wysłane przez internet bez żadnych błedów, po czym zauważyłem że do pita nie załączyłem formularza z przelewem, więc otworzyłem ponownie pita i dodałem taki formularz, następnie opłaciłem podatek.
No i w tym momencie gdy chciałem sobie zapisać pit 36 do pdf pojawił się błąd poz. 209 w której pierwotnie miałem zaznaczone TAK, bład znika kiedy wpisuje NIE i kwotę 0
No i jak mam to rozumieć, czy można wysłać e-pit z tym błędem?? czy nie przejdzie on w taki sposób.
Nie wiem teraz czy pit jest poprawnie wyliczony czy jest w nim błąd, proszę o pomoc w tej kwestii
Błąd PIT 36 poz 209
Re: Błąd PIT 36 poz 209
Jaką treść ma komunikat błędu?
Czy np "Nie dokonano wyboru w poz. 209a. Kwotę z poz. 201 przeniesiono do poz. 209. Aby usunąć komunikat ustaw w poz. 209a "Tak" lub "Nie i wpis kwotę zapłaconych zaliczek".
Standardowo program przenosi kwotę należnych zaliczek do poz.209. Komunikat tylko o tym przypomina.
Jeśli zaliczki należne z poz.201 nie były zapłacone lub były w innej wysokości to proszę wybrać "Nie", wpisać poprawną kwotę i wysłać korektę zeznania.
W przeciwnym wypadku wystarczy wybrać "Nie".
Czy np "Nie dokonano wyboru w poz. 209a. Kwotę z poz. 201 przeniesiono do poz. 209. Aby usunąć komunikat ustaw w poz. 209a "Tak" lub "Nie i wpis kwotę zapłaconych zaliczek".
Standardowo program przenosi kwotę należnych zaliczek do poz.209. Komunikat tylko o tym przypomina.
Jeśli zaliczki należne z poz.201 nie były zapłacone lub były w innej wysokości to proszę wybrać "Nie", wpisać poprawną kwotę i wysłać korektę zeznania.
W przeciwnym wypadku wystarczy wybrać "Nie".
Komunikat brzmi:
[poz 209] przeniesiono kwotę z pozycji 201 do pozycji 209
[poz 209] przeniesiono kwotę z pozycji 201 do pozycji 209
No to dobrze. To jest informacja że kwota zaliczek należnych została przeniesiona do pola na zaliczki zapłacone.
to dziękuję bardzo za pomoc