PIT-36 Niania
PIT-36 Niania
Witam.
Mam problem. Rozliczam znajomą która pracuje jako niania. Pracowała w styczniu i luty a pozniej od czerwca do konca roku otrzymywała wynagrodzenie w wysokości 400 zł. Co miesiąc placiła zaliczkę po 40 zł. Jaką kwotę mam wykazać w pozycji 89 i w części O zeznania? No i zaliczkę za grudzień zapłaciła w marcu więc jej juz nie powinienem wykazywać w części O?
Mam problem. Rozliczam znajomą która pracuje jako niania. Pracowała w styczniu i luty a pozniej od czerwca do konca roku otrzymywała wynagrodzenie w wysokości 400 zł. Co miesiąc placiła zaliczkę po 40 zł. Jaką kwotę mam wykazać w pozycji 89 i w części O zeznania? No i zaliczkę za grudzień zapłaciła w marcu więc jej juz nie powinienem wykazywać w części O?
Re: PIT-36 Niania
jeżeli pracowała cały czas jako niania to wypełniasz PIT-36
DOCHÓD WPISUJESZ W INNE Żródła i podatek zapłacony w roku 2015
tylko trochę nie rozumię skąd dostawała po te 400 zł
i od niani koszty uzyskania przychódu to jest przychód x20%
DOCHÓD WPISUJESZ W INNE Żródła i podatek zapłacony w roku 2015
tylko trochę nie rozumię skąd dostawała po te 400 zł
i od niani koszty uzyskania przychódu to jest przychód x20%
400 dostawała od rodziców dziecka
---> niania umowa uaktywniająca-czy ktoś płacił składki społeczne, zdrowotne - czy pokrywało je państwo.
Do wynagrodzenia niani stosuje się koszty uzyskania przychodu w wysokości 20% uzyskanego przychodu, z tym że oblicza się je od przychodu pomniejszonego o potrącone przez płatnika (rodzica) lub opłacone przez podatnika (nianię) w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, których podstawę wymiaru stanowi ten przychód (art. 22 ust. 9 pkt 6 ustawy o PIT).
Poczytaj tutaj :http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/poda ... jacej.html
Do wynagrodzenia niani stosuje się koszty uzyskania przychodu w wysokości 20% uzyskanego przychodu, z tym że oblicza się je od przychodu pomniejszonego o potrącone przez płatnika (rodzica) lub opłacone przez podatnika (nianię) w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, których podstawę wymiaru stanowi ten przychód (art. 22 ust. 9 pkt 6 ustawy o PIT).
Poczytaj tutaj :http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/poda ... jacej.html
Witam,
Podłącze się do tematu, co by nie zakładać nowego. Znajoma w tamtym roku od stycznia do listopada pracowała na umowie uaktywniającej. Jej wynagrodzenie wynosiło 1850zł miesięcznie. Nie płaci żadnych dodatkowych składek czy też zaliczek na podatek. Po wpisaniu w pozycje 85 przychodu, w pozycje 86 20% kosztów uzyskania przychodu wychodzi do zapłaty ponad 2300zł. Czy wszystko zrobiłem prawidłowo? Czy mogę odliczyć jakieś dodatkowe składki?
Pozdrawiam
Podłącze się do tematu, co by nie zakładać nowego. Znajoma w tamtym roku od stycznia do listopada pracowała na umowie uaktywniającej. Jej wynagrodzenie wynosiło 1850zł miesięcznie. Nie płaci żadnych dodatkowych składek czy też zaliczek na podatek. Po wpisaniu w pozycje 85 przychodu, w pozycje 86 20% kosztów uzyskania przychodu wychodzi do zapłaty ponad 2300zł. Czy wszystko zrobiłem prawidłowo? Czy mogę odliczyć jakieś dodatkowe składki?
Pozdrawiam
Podpinam się pod temat bo mam problem
Koleżanka pracowała jako Niania , do ręki dostawała 1890
Jako przychód policzyłam 1890 x12=22680
Policzyłam 20% kosztów tj. 4536 zł
Ale program mi wylicza wciąż stratę i nie liczy praiwdlowo dochodu
Wpisuję w pIT 36 w pozycje inne źródla
Koleżanka pracowała jako Niania , do ręki dostawała 1890
Jako przychód policzyłam 1890 x12=22680
Policzyłam 20% kosztów tj. 4536 zł
Ale program mi wylicza wciąż stratę i nie liczy praiwdlowo dochodu
Wpisuję w pIT 36 w pozycje inne źródla
annagun zapewniam Cię, że jak wpiszesz przychód w PIT-36 poz. 85 (85e) a koszty w poz. 86 (86a) to nie ma prawa Ci źle policzyć.
sebek2812
Wszystko zrobiłeś prawidłowo. Składki można odliczyć tylko te, które sama opłacała.
Wszystko zrobiłeś prawidłowo. Składki można odliczyć tylko te, które sama opłacała.