Witam!
Po to aby przekazać 1% podatku na OPP będę składał PIT-37 w którym rozliczam tylko emeryturę (PIT-40).
Z PIT-40 wynika, że mam do zapłaty 6zł. W komentarzu/wyjasnieniach z ZUSu pisze, że kwota ta będzie pobrana przez Oddział ZUS ze świadczenia wypłacanego w kwietniu 2010.
Czy składając PIT-37 muszę zatem płacić te 6zł w US? (ewentualnie czy po ich zapłacie samemu w US muszę jakoś powiadomić ZUS, żeby nie pobierali tego z kwietniowej emerytury?
emerytura i podatek do zapłaty
Re: emerytura i podatek do zapłaty
Zaliczkę na podatek bierzesz z pola 45,a nie 34 PIT40A dlatego,że ona uwzględnia już kwotę do zapłaty/zwrotu.
-
Gość
Dziękuję za odpowiedź, czyli zaliczkę z pola 45 w PIT-40 wpisuję w PIT-37 w polu 46?
-
Gość
Już znalazłem opis, dokładnie tak - wpisuję to zatem w polu "f" PIT-37 (poz.46).
Jeżeli rok temu (rozliczenie 2008) przepisałem z PIT-40 poz.34 zamiast poz.45 do PIT-37 i zapłaciłem podatek w US (a ZUS także pobrał to potem z mojego świadczenia) to czy jest jeszcze szansa na jakiś zwrot tej podwójnej zapłaty?
Jeżeli rok temu (rozliczenie 2008) przepisałem z PIT-40 poz.34 zamiast poz.45 do PIT-37 i zapłaciłem podatek w US (a ZUS także pobrał to potem z mojego świadczenia) to czy jest jeszcze szansa na jakiś zwrot tej podwójnej zapłaty?
tak, mamy 5 lat na korekty
ale pewnie kwota nadpłaty była niewielka, co ?
ale pewnie kwota nadpłaty była niewielka, co ?