Witam, mam ogromną prośbę nie wiem jak rozliczyć sie w Polsce z Urzedem skarbowym..ja mialam dochody w Polsce, mąż w Polsce e miesiące, pozostałe miesiące pracował już w Islandii i tam sie z podatkiem rozliczył, Ja musze nas rozliczyc w kraju, tylko czytałam ze jest z Islandią podpisana umowa i obowiązuje metoda wyłączenia z progresją i tu się zaczyna kłopot.
Czy ktoś może mi pomoc w tej kwestii?
na jakich drukach, jak obliczyc stawke podatkową.
bede bardzo wdzieczna za pomoc
Małgorzata
dochody w Polsce i Islandii
Re: dochody w Polsce i Islandii
Rozliczenie jest stosunkowo proste-matematycznie....:)).
Pytanie czy mąż był delegowany przez polskiego pracodawcę i ma PIT-11 czy była to praca najemna /prywatna/. Jeśli ma PIT-11 to podaj wszystkie dane z pit-u.
A jeśli to praca najemna to jest trochę przeliczeń do wypełnienie samego zeznania, i tak:
- podaj ilość dni w stosunku pracy w Islandii
- ew terminy wypłat do przyjęcia kursu /lub średnim kursem z końca roku/
- trzeba odjąć 30% diet /jeśli to był stosunek pracy/ za każdy dzień
- przeliczyć na złotówki
- odjąć KUP, za każdy rozpoczęty miesiąc pozostawania w stosunku pracy 111,25 lub 139,06 jeśli dojazd do
pracy z innej miejscowości
Tak przygotowane dane wpisać do PIT/ZG oraz PIT-36..
Jeśli chcesz podaj dane, na pewno ktoś Ci pomoże, pytaj odpowiemy......
Pytanie czy mąż był delegowany przez polskiego pracodawcę i ma PIT-11 czy była to praca najemna /prywatna/. Jeśli ma PIT-11 to podaj wszystkie dane z pit-u.
A jeśli to praca najemna to jest trochę przeliczeń do wypełnienie samego zeznania, i tak:
- podaj ilość dni w stosunku pracy w Islandii
- ew terminy wypłat do przyjęcia kursu /lub średnim kursem z końca roku/
- trzeba odjąć 30% diet /jeśli to był stosunek pracy/ za każdy dzień
- przeliczyć na złotówki
- odjąć KUP, za każdy rozpoczęty miesiąc pozostawania w stosunku pracy 111,25 lub 139,06 jeśli dojazd do
pracy z innej miejscowości
Tak przygotowane dane wpisać do PIT/ZG oraz PIT-36..
Jeśli chcesz podaj dane, na pewno ktoś Ci pomoże, pytaj odpowiemy......