Amoryzacja z najmu przekracza dochód z najmu

it2000

Amoryzacja z najmu przekracza dochód z najmu

Post autor: it2000 »

Dzień dobry
Żona jest emerytka. PIT 40A z ZUS. Wynajmuje w 2015 swoje mieszkanie spadkowe ( 30 letnie). prowadzimy ewidencje kazdego miesiąca. Przychody to wpłaty lokatora pokrywajace opłaty ( czynsz,woda prad)które płacimy sami) i 300 zł miesiecznie tzw odstępnego.
PO stronie kosztów wpisuję co miesiąc opłaty ( te co wyzej) faktycznie poniesione wg przelewów bankowych plus miesieczna stawke amortyzacyjna od wartosci rynkowej mieszkania( bez wartosci gruntu) x 2,5 %. (wychodzi ok 400 zl co miesiac). Ponieważ przychody z tytułu opłat i koszty faktycznie poniesione sa w zasadzie takie same ( znosza sie) to wyliczona amortyzacja jest wyzsza o ok 100 zł od dochodu. KAzdy miesiąc wychodzi papierowa - strata. Faktycznie zona ma z tego 3600 zł rocznie. W związku z tym nie płaciła w 2015 ani raz zaliczki. w PIT 36 mam zamiar w pozycji najem u żony wpisac przychody z 12 miesiecy, koszty i oczywiscie stratę jak wynik "biznesu". Rozliczamy sie wspólnie. JA mam dochody z PIT 11 (praca) i w tej częsci na razie nie mam pytań
To jest pierwszy rok wynajmu i nie mam pewności, ze dobrze mysle. Prosze o pomoc.

Czech

Re: Amoryzacja z najmu przekracza dochód z najmu

Post autor: Czech »

wg mnie wszystko OK

it2000

W tym samym watku bo się trochę wiąże .
Lokator slizga się nam z zapłata w związku z tym aktualnie mam miesiące styczeń i luty kiedy mam tylko koszty( musze za wszystko zapłacić w terminie) a po stronie przychodów nie ma nic. więc strata nawet bez naliczania amortyzacji.
Nagle w marcu lokator płaci za styczeń, luty, marzec .
Przychody nagle przekroczą koszty marca,
Czy wydatki ( chodzi mi o ew. zaliczkę podatku dochodowego)naliczam narastająco ( za 3 miesiące będzie tego ok 2800zł) czy tylko z marca a ponieważ po stronie przychodów jest wysoka kwota - wyskoczy dochód.
i czy strata za ubiegły rok ( jak rozumiem 50% kwoty straty z PIT 36 za 20150 jest rozliczana dopiero za rok w kolejnym PIT czy może pojawia się od stycznia.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Skoro piszesz o amortyzacji, tzn., że rozliczasz najem wg skali.
Dochód rozliczasz w momencie jego otrzymania wg wzoru: dochód *18%- 556,02 narastająco.
Od podatku który wychodzi odejmujesz już zapłacony = podatek do zapłaty /albo nie/
Liczysz: przychód-koszty-amortyzacja=dochód.
Całość dochodu uzyskanego z najmu rozliczasz w skali roku na PIT-36 pt"dochody z najmu......" razem z innymi dochodami.

Tak wg mnie.....

it2000

a co to jest 556,02. Zona jest na emeryturze.
podobno powinna płacić zaliczki miesięczne na podatek dochodowy od dochodów uzyskanych z najmu. Dlatego naliczamy amortyzacje co miesiąc.
Dopóki lokator płacił co miesiąc tyle ile wynosiły koszty czynszu, wody i prądu plus 300 zł odstępne było wszystko ok. Przychody pokrywały koszty amortyzacja była wyższa jak odstępne. Wynik było co miesiąc -100 zł.
Ale teraz lokator nie płacił przez 2 miesiące a w marcu zapłacił od razu za 3 miesiące. Wyszła duża kwota przychodu której nie pokryją koszty samego marca. marca. Wychodzi dochód. Ale za styczeń i luty miałem stratę o wiele większa bo poniosłem koszty utrzymania mieszkania i mediów za lokatora,który nie zapłaclł czynszu. Pytanie brzmi czy mam za marzec liczyc jaby nie było stycznia lutego tj po stronie przychody to co mi wacił a po stronie koszty opłaty plus amortyzacja- tylko marzec i zanosić w zebach zliczke na podatek za marzec do US? Ostatecznie wiem,ze rozlicze się w kwietniu przyszłego roku i będą mi miusieli zwrócić ta zaliczke ale pytam czy tak musi być.

Zablokowany