PIT za 2015 z Holandii
Re: PIT za 2015 z Holandii
Wielkie dzięki.
Mam jeszcze jedno pytanie a widzę że jesteś ekspertem w tej dziedzinie. Szukać jaki to rodzaj umowy (o pracę czy zlecenie), bo przy odliczeniu 20% jak przy zleceniu wyjdzie dla mnie korzystniej ale urząd będzie stratny i może się później czepiać. Wolę być stratny parę złoty ale spać spokojnie a podejrzewam że umowy i tak nie znajdę. A urząd chyba się nie doczepi jeśli wybiorę wariant z umową o pracę czyli niekorzystny dla mnie?
Mam jeszcze jedno pytanie a widzę że jesteś ekspertem w tej dziedzinie. Szukać jaki to rodzaj umowy (o pracę czy zlecenie), bo przy odliczeniu 20% jak przy zleceniu wyjdzie dla mnie korzystniej ale urząd będzie stratny i może się później czepiać. Wolę być stratny parę złoty ale spać spokojnie a podejrzewam że umowy i tak nie znajdę. A urząd chyba się nie doczepi jeśli wybiorę wariant z umową o pracę czyli niekorzystny dla mnie?
Myślę, że US się nie doczepi ale taki krótki okres czasu to wygląda on umowę o pracę tymczasową i chyba można to potraktować jako umowę zlecenie. Wtedy przeliczasz na zł. a potem odejmujesz 20 KUP i wpisujesz w poz. 15 PIT/ZG. Podatek w poz. 16.
Co do zwrotu podatku wielu expertów uważa, że jeśli zastosowało się ulgę abolicyjną to nie powinno się dopisywać zwrotu podatku tak jak to mają podatnicy, którzy rozliczają się metodą z progresją. Bo przecież ulga abolicyjna ma ich przecież zrównać. A "tamci" nie doliczają.
http://www.podwojneopodatkowanie.pl/zwr ... -w-polsce/
Niestety różne US-y różnie to interpretują.
Myślałem już dawno o tym o czym napisałeś-nie odliczać podatku-ulga i tak to zrówna a potem przy zwrocie już nie byłoby obowiązku doliczania.
Gdybym to ja się rozliczał i ten zwrot miał by być pokaźny to pewnie bym tak zrobił (maksymalnie można odzyskać cały ingehouden loonheffing więc jest o co się bić). Nikomu jednak nie będę tego doradzał bo potem mógłby mieć do mnie pretensje. A przecież nie muszę przy rozliczeniu wykazywać podatku z Holandii, nie muszę pomniejszać podatku krajowego. Ja tak myślę.
Co do zwrotu podatku wielu expertów uważa, że jeśli zastosowało się ulgę abolicyjną to nie powinno się dopisywać zwrotu podatku tak jak to mają podatnicy, którzy rozliczają się metodą z progresją. Bo przecież ulga abolicyjna ma ich przecież zrównać. A "tamci" nie doliczają.
http://www.podwojneopodatkowanie.pl/zwr ... -w-polsce/
Niestety różne US-y różnie to interpretują.
Myślałem już dawno o tym o czym napisałeś-nie odliczać podatku-ulga i tak to zrówna a potem przy zwrocie już nie byłoby obowiązku doliczania.
Gdybym to ja się rozliczał i ten zwrot miał by być pokaźny to pewnie bym tak zrobił (maksymalnie można odzyskać cały ingehouden loonheffing więc jest o co się bić). Nikomu jednak nie będę tego doradzał bo potem mógłby mieć do mnie pretensje. A przecież nie muszę przy rozliczeniu wykazywać podatku z Holandii, nie muszę pomniejszać podatku krajowego. Ja tak myślę.
Myślę nad tym co napisałeś. Szukałem jeszcze po internecie i znalazłem dwie interpretacje urzędów skarbowych w której piszą że podatnik nie ma prawa nie wykazywać podatku zagranicznego, piszą że rozliczenie musi być zrobione zgodnie z obowiązującymi przepisami i twierdzą że w tych przepisach jest że podatek trzeba wykazać. Dla spokoju wykaże ten podatek a za rok się jedynie zapłaci. Mam tylko jeszcze jedno pytanie, bo program PITy 2015 w załączniku PIT-ZG pokazuje kwotę dochodu po pomniejszeniu o KUP (i według mnie prawidłowo bo mowa jest o dochodzie), ale w PIT-36 rozbija już na przychód i koszty. Czy tak jest prawidłowo czy lepiej pokazać w przychodach kwotę już po pomniejszeniu o KUP a w kolumnie kosztów zostawić tylko koszty od dochodów w Polsce?
--> podatnik nie ma prawa nie wykazywać podatku zagranicznego - dokładnie tak, nie wykazuje się podatku zagranicznego przy metodzie rozliczenia dochodów zagranicznych - wyłączenie z progresją,
przy metodzie odliczenia proporcjonalnego jest obowiązek wykazania podatku zagranicznego, nawet jak podatnik przewiduje/spodziewa się zwrotu tego podatku....
--> ale w PIT-36 rozbija już na przychód i koszty. Czy tak jest prawidłowo
- tak, to jest prawidłowe, tak samo jak przy polskich dochodach, sumujesz dochód zagraniczny z polskimi dochodami, również KUP zagraniczny sumujesz z polskim KUP.
Program inaczej wylicza limit podatku w poz.187 jeśli wpiszesz KUP .
przy metodzie odliczenia proporcjonalnego jest obowiązek wykazania podatku zagranicznego, nawet jak podatnik przewiduje/spodziewa się zwrotu tego podatku....
--> ale w PIT-36 rozbija już na przychód i koszty. Czy tak jest prawidłowo
- tak, to jest prawidłowe, tak samo jak przy polskich dochodach, sumujesz dochód zagraniczny z polskimi dochodami, również KUP zagraniczny sumujesz z polskim KUP.
Program inaczej wylicza limit podatku w poz.187 jeśli wpiszesz KUP .
No właśnie. Chciałem sprowokować trochę dyskusję na ten temat. Nie ma chyba kraju w europie gdzie podatek jest tak skomplikowany jak w Holandii. A były już rozmowy z Belgią i Holandią na temat zmiany sposobu opodatkowani na rozliczenie z progresją i chyba stanęło w martwym punkcie. Byłoby to łatwiejsze do rozliczenia przez podatnika.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
Dodam tylko od siebie że z powodu tego że zwrócony podatek z Holandii trzeba oddać do polskiego urzędu, ulga abolicyjna w tym momencie nie działa tak jak powinna, bo osoby pracujące w Holandii mają gorsze warunki rozliczenia od tych co pracują dajmy na to we Francji a ulga miała zrównać te warunki. No ale cóż żyjemy w Polsce i standardowo znowu ktoś do końca nie pomyślał tworząc prawo.
Pozdrawiam i życzę miłej soboty.
Dodam tylko od siebie że z powodu tego że zwrócony podatek z Holandii trzeba oddać do polskiego urzędu, ulga abolicyjna w tym momencie nie działa tak jak powinna, bo osoby pracujące w Holandii mają gorsze warunki rozliczenia od tych co pracują dajmy na to we Francji a ulga miała zrównać te warunki. No ale cóż żyjemy w Polsce i standardowo znowu ktoś do końca nie pomyślał tworząc prawo.
Pozdrawiam i życzę miłej soboty.
-
Witajcie, proszę o pomoc. Znajoma poprosiła mnie o rozliczenie PIT z Holandii, a dla mnie to czarna magia:(
Pracowała w PL na postawie umowy o pracę:
Przychód: 7744,59, Koszty: 556,25, Podatek: 370
Społ. 884,79 i zdrow. 531,63
Następnie od 1 czerwca do 31 grudnia 2015 pracowała w Holandii- łącznie 213 dni.
PIT holenderski wygląda następująco:
loon (fiscaal): 11531 EUR
ingehouden loonheffig: 2049 EUR
verrekende arbeidskorting: 1091 EUR
loon ZorgVerzWet: 11531 EUR
wrg heffing ZVW: 801EUR
wrn-premies:2230 EUR
Wynagrodzenie otrzymywane tygodniowo.
Przeliczyłem tygodniówkę wg odpowiednich kursów, co dało mi 48790,57 PLN (11.531 EUR? - to jest przychód?)
Tak samo podatek: 8685,11 PLN (wziąłem pod uwagę 2049 EUR)
Co dalej? Odliczam jakieś diety, koszty uzyskania przychodu z holandii?
Pracowała w PL na postawie umowy o pracę:
Przychód: 7744,59, Koszty: 556,25, Podatek: 370
Społ. 884,79 i zdrow. 531,63
Następnie od 1 czerwca do 31 grudnia 2015 pracowała w Holandii- łącznie 213 dni.
PIT holenderski wygląda następująco:
loon (fiscaal): 11531 EUR
ingehouden loonheffig: 2049 EUR
verrekende arbeidskorting: 1091 EUR
loon ZorgVerzWet: 11531 EUR
wrg heffing ZVW: 801EUR
wrn-premies:2230 EUR
Wynagrodzenie otrzymywane tygodniowo.
Przeliczyłem tygodniówkę wg odpowiednich kursów, co dało mi 48790,57 PLN (11.531 EUR? - to jest przychód?)
Tak samo podatek: 8685,11 PLN (wziąłem pod uwagę 2049 EUR)
Co dalej? Odliczam jakieś diety, koszty uzyskania przychodu z holandii?
Najpierw odliczasz diety: ilośc dni x 50e x 30% w każdej tygodniówce.
Od dochodu tygodniowego odejmujesz diety i dopiero przeliczasz na zł.
Jak przeliczysz na zł ( po odpowiednim kursie) tygodniówki to wtedy sumujesz wszystkie.
Po zsumowaniu obliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG w poz. 9.(9a)
W poz. 9b wpisujesz koszty: 7 x 111,25 lub 139,06
Podatek trzeba wyodrębnic (podatek z Holandii składa się z 8,35% podatku i 28,15% składki społecznej razem 36,50%)
Każdą tygodniówkę x 8,35 / 36,50
Każdą tygodniówkę przeliczasz na zł (po odpowiednim kursie).
Po przeliczeniu na zł sumujesz i wpisujesz podatek w poz. 10 PIT/ZG
Kwoty krajowe wpisujesz odpowiednio w PIT-36
W PIT-0 w poz. 43 (43a) wybierasz "przez program" to będzie ulga abolicyjna.
Od dochodu tygodniowego odejmujesz diety i dopiero przeliczasz na zł.
Jak przeliczysz na zł ( po odpowiednim kursie) tygodniówki to wtedy sumujesz wszystkie.
Po zsumowaniu obliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG w poz. 9.(9a)
W poz. 9b wpisujesz koszty: 7 x 111,25 lub 139,06
Podatek trzeba wyodrębnic (podatek z Holandii składa się z 8,35% podatku i 28,15% składki społecznej razem 36,50%)
Każdą tygodniówkę x 8,35 / 36,50
Każdą tygodniówkę przeliczasz na zł (po odpowiednim kursie).
Po przeliczeniu na zł sumujesz i wpisujesz podatek w poz. 10 PIT/ZG
Kwoty krajowe wpisujesz odpowiednio w PIT-36
W PIT-0 w poz. 43 (43a) wybierasz "przez program" to będzie ulga abolicyjna.
-
Zrobiłem następująco, czy to jest OK?
Przychód wg JAAROPGAFF: 11.531 EUR
Dieta: 213 dni x 50 EUR x 30%= 3195 EUR
Przychód: 11.531 EUR-3195 EUR= 8336 EUR
Co do kursu: wziąłem sumę kursów ze wszystkich wpływów (łącznie 31 kursów), podzieliłem przez 31 i wyliczyłem średni kurs (4,22 zł)
Podatek: 2049 x 8,35/36,5= 468,74 EUR
2049 EUR-468,74 EUR= 1580,26 EUR
Przychód: 8336 EURx4,22= 35.177,92 PLN
Podatek: 1580,26 EURx4,22= 6668,70 PLN
Czy ten sposób wyliczenia jest OK?
Przychód wg JAAROPGAFF: 11.531 EUR
Dieta: 213 dni x 50 EUR x 30%= 3195 EUR
Przychód: 11.531 EUR-3195 EUR= 8336 EUR
Co do kursu: wziąłem sumę kursów ze wszystkich wpływów (łącznie 31 kursów), podzieliłem przez 31 i wyliczyłem średni kurs (4,22 zł)
Podatek: 2049 x 8,35/36,5= 468,74 EUR
2049 EUR-468,74 EUR= 1580,26 EUR
Przychód: 8336 EURx4,22= 35.177,92 PLN
Podatek: 1580,26 EURx4,22= 6668,70 PLN
Czy ten sposób wyliczenia jest OK?
Podatek: 2049 x 8,35/36,5= 468,74 EUR - to jest podatek
2049 EUR-468,74 EUR= 1580,26 EUR - to składki na społeczne
Liczysz podatek -Podatek: 468,74*4,22=1978,08 zł.
2049 EUR-468,74 EUR= 1580,26 EUR - to składki na społeczne
Liczysz podatek -Podatek: 468,74*4,22=1978,08 zł.