Darowizna dla syna

bielowkaeb

Darowizna dla syna

Post autor: bielowkaeb »

Co mam zrobić jeśli darował em synowi w 2015 kwotę w wysokości 500 zł. Czy mam go wpisać w PIT jako darowanego . Czy ktoś z nas musi zapłacić podatek.

wla.gle

Re: Darowizna dla syna

Post autor: wla.gle »

Nic nie trzeba robić.

Zasady darowizny w pierwszej grupie podatkowej:

– I grupa – przynależą do niej małżonek, zstępni (dzieci, wnuki), wstępni (rodzice, dziadkowie), pasierb, zięć, synowa, rodzeństwo, ojczym, macocha i teściowie,

Obowiązuje zasada, iż obowiązkiem podatkowym nie jest objęte nabycie od jednej osoby, ale pod warunkiem, że łączna wartość nabycia nie przekroczyła w przeciągu 5 lat poprzedzających rok ostatniego nabycia określonej kwoty. W zależności od grupy podatkowej limity te kształtują się w następujący sposób:

– 9637 zł dla nabywców należących do I grupy podatkowej - czyli taką kwotę możesz podarować synowi bez żadnych rozliczeń i podatków.
Na ew. pokrycie wydatków syna można spisać umowę darowizny - pieniądze powinny być przelane na konto bankowe.

bielowkaeb

ale czy mam robić pit O i pola o darowiznach wypełniać, a w nich podać syna?

snykwa

Post autor: snykwa »

Nie.
Przy tego rodzaju darowiznach nie uwzględnia się ich przy rozliczeniu roczny.

bielowkaeb

ale chodzi o to że te 500 zł do dochód ze sprzedaży samochodu, którego byłem współwłaścicielem. Samochód został sprzedany po trzech miesiącach od zakupu więc musi być odprowadzony podatek. Mi przypadło 500 zł no i ja darowałem to synowi , w ten sposób uniknę zapłacenia tego podatku bo musiałem wykazać to w innych źródłach. Dlatego chyba muszę wpisać w PIT O.

bielowkaeb

Re: Darowizna dla syna do Snykwa

Bardzo proszę jeszcze o podpowiedź , bo niby taka prosta sprawa , a jednak nie

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Moim zdaniem nie unikniesz zapłacenia podatku od dochodu uzyskanego ze sprzedaży tego samochodu.
To, że podarowałeś synowi te pięć stówek nie ma znaczenia w rozliczeniu PIT-a.
Musisz wykazać w innych źródłach swój przychód, koszty ciebie dotyczące i dochód będący różnicą.
No i to trzeba opodatkować łącznie z pozostałymi dochodami.

bielowkaeb

myślałam że jak wykażę to w innych źródłach i zrobię PIT O jako darowiznę to właśnie uniknę tego podatku

koleżanka

Post autor: koleżanka »

nie wiem czy jesteś panią czy panem, bo różnie piszesz :)

Nie obraź się, ale widzę że nie za bardzo znasz się na tych sprawach.
W PIT/O wykazuje się kwoty, które się odlicza w zeznaniu - od dochodu lub od podatku.
A takiej darowizny nigdzie nie można odliczyć. A więc i wykazać jej nie można w tym załączniku.
I kółko się zamyka.

bielowkaeb

Rozumiem . Dziękuję bardzo . Myślałam że można to zrobić np. jak odliczenie na cele kultu religijnego , ale jeśli nie to jeszcze raz bardzo dziękuję za info.

Zablokowany