PIT - zmiana miejsca zamieszkania

michalw

PIT - zmiana miejsca zamieszkania

Post autor: michalw »

Dobry wieczór,
mam pytanie, na które nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi dlatego zakładam nowy wątek, tj. czy na dzień dzisiejszy wymagane złożenie dok. ZAP-3 jeśli zmieniło się tylko miejsce zamieszkania oraz chce się złożyć deklarację PIT-37 w tym własnie miejscu?
Ogólnie odpowiedzi są rozbieżne oraz doczytałem się, że wystarczy w deklaracji wypełnić adres miejsca zamieszkania dla właściwego urzędu bez wymogu dodatkowego składania ZAP-3 jednak nie jestem do końca tego pewien.

Pozdrawiam,

snykwa

Re: PIT - zmiana miejsca zamieszkania

Post autor: snykwa »

Składasz PIT-37 z właściwym adresem i jest to traktowane jako uaktualnienie. Natomiast zeznanie podatkowe (np. PIT-37) składasz do US, któremu podlegałeś 31.12.2015 (mieszkałeś w tym dniu w Jego rejonie).
ZAP-3 przydaje się jeśli chcesz podać nr konta lub poinformować o zmianie adresu w trakcie roku podatkowego np. we wrześniu.

michalw

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
I tutaj de facto pojawia się kwestia, której nie jestem pewien, tj. rozumiem, że informacja nt. US, któremu podlegałem znajduje się na dokumencie PIT-11, który otrzymałem od pracodawcy (jest osobą fizyczną zatrudnioną wg. um. o pracę). Jeśli tak sprawa wygląda to rozumiem, że tylko do tego US mogę złożyć zeznanie, ponieważ z tego wychodzi, że podlegałem pod US X a chcę złożyć do US Y - czy w tym roku mogę wykonać taki zabieg?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

źle to interpretujesz - PIT-11 płatnik skierował do tego US, jaki miał kiedyś podany przez ciebie.
A skoro zmieniłeś miejsce zamieszkania, to składasz zeznanie w nowym US.
Urzędy pomiędzy sobą przekazują zeznania podatników według właściwości miejscowej.

michalw

Dziękuję za wyjaśnienie.

Pytam ponieważ jak w poprzednim roku złożyłem zeznanie podatkowe za 2014 rok do właściwego US zgodnym z moim miejscem zamieszkania to w maju 2015 zadzwoniła do mnie Pani z US miejsca zameldowania i musiałem wyjaśniać oraz przenosić kwotę jaką miałem do zapłaty (tj. z US miejsca zamieszkania do US miejsca zameldowania).

snykwa

Post autor: snykwa »

Jeśli masz wątpliwości do naszych podpowiedzi:
http://www.pit.pl/zeznanie-pit-2014-zlo ... nia-14491/
i
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Gdzie-z ... 45180.html
"Liczy się adres zamieszkania na dzień 31 grudnia

W przypadku przeprowadzki mamy sytuację następującą: kilka miesięcy podlegaliśmy pod jeden urząd skarbowy, a po przeprowadzce pod inny. Jednak właściwym urzędem, do którego należy złożyć PIT, będzie ten, pod który podlega się w dniu 31 grudnia roku, za który dokonujemy rozliczenia PIT. Chodzi oczywiście o miejsce zamieszkania, a nie zameldowania."

Zablokowany