Pit 36 i pit ZG i pit 0 proszę o sprawdzenie
Pit 36 i pit ZG i pit 0 proszę o sprawdzenie
Witam ma do rozliczenia dochody z Belgii na Pit-11 i informację dodatkową. Tu moje pytanie jeszcze nigdy nie rozliczałam takiego pitu prosiłabym o sprawdzenie. W pit zg wpisałam w pozycji 8 kwotę przychodu 88 640,79 a w pozycji 10 kwotę podatku zapłaconego w Belgii mam pytanie czy w picie 36 w pozycji 43 nic nie wpisuję ( tak myślę ale wole się upewnić) kwota przychodu automatycznie wskakuje w pozycji 182, są składki odprowadzane w Polsce ubz. społeczne 6529,60 i zdrowotna 3304,46 i odliczenie dziecka za 9 miesięcy i zwrot wychodzi 834,03. Czy ktoś mógłby to sprawdzić ? Bardzo bym prosiła
Re: Pit 36 i pit ZG i pit 0 proszę o sprawdzenie
Uwaga: w styczniu 2015 r. w życie weszła ustawa umożliwiająca prezydentowi podpisanie protokołu zmieniającego polsko-belgijską umowę ws. unikania podwójnego opodatkowania. Ogólną metodą, stosowaną względem dochodów osiąganych przez Polaków (polskich rezydentów) na terenie Belgii, stanie się metoda wyłączenia z progresją. W protokole przewidziano również kilka zmian dotyczących stawek opodatkowania. Wprowadzona zostanie m.in. jednolita (10 proc.) stawka opodatkowania dywidend u źródła. Obecnie wynosi ona 5 lub 15 proc. Zniesiony ma być także wymóg rezydencji w obszarze opodatkowania emerytur i innych podobnego rodzaju świadczeń. Protokół umożliwi ponadto szeroką wymianę informacji podatkowych między Polską i Belgią. Umowa zacznie obowiązywać po jej ratyfikacji przez obie strony i będzie mieć zastosowanie wobec dochodów ustalonych od dnia 1 stycznia 2016 r.
W związku z czym upo z Danią to nadal metoda odliczenia proporcjonalnego .
W pit ZG - pole 6 - Dania
dochody wpisujemy w poz.9 = przychód pomniejszony o 30% diet /jeśli stosunek pracy i pokrewne/, oraz uwzględniamy KUP, a podatek w poz.10
program sam przenosi wszystkie kwoty do PIT-36.
W pit-O trzeba w polu 43 wybrać opcję "przez program" - ulga abolicyjna.
Żeby można było sprawdzić Twoje wyliczenie to podaj kwotę podatku z poz 10 ZG.
W związku z czym upo z Danią to nadal metoda odliczenia proporcjonalnego .
W pit ZG - pole 6 - Dania
dochody wpisujemy w poz.9 = przychód pomniejszony o 30% diet /jeśli stosunek pracy i pokrewne/, oraz uwzględniamy KUP, a podatek w poz.10
program sam przenosi wszystkie kwoty do PIT-36.
W pit-O trzeba w polu 43 wybrać opcję "przez program" - ulga abolicyjna.
Żeby można było sprawdzić Twoje wyliczenie to podaj kwotę podatku z poz 10 ZG.
kwota podatku to 17 814,07
<W związku z czym upo z Danią to nadal metoda odliczenia proporcjonalnego .
W pit ZG - pole 6 - Dania>
Wla.gle-Belgia, Belgia.
poz.9=88640,79
poz.10=17814,07
Kwoty same się przeniosą do PIT-36
PIT-36 wpisujesz składki społeczne i zdrowotne (zdrowotna nie da się zapisać-tak ma być).
PIT-0 wpisujesz pesel i zaznaczasz 9 m-cy.
Masz zwrot 834,03
Ulga abolicyjna nie jest potrzebna.
W pit ZG - pole 6 - Dania>
Wla.gle-Belgia, Belgia.
poz.9=88640,79
poz.10=17814,07
Kwoty same się przeniosą do PIT-36
PIT-36 wpisujesz składki społeczne i zdrowotne (zdrowotna nie da się zapisać-tak ma być).
PIT-0 wpisujesz pesel i zaznaczasz 9 m-cy.
Masz zwrot 834,03
Ulga abolicyjna nie jest potrzebna.
Super dziękuję bardzo za pomoc.
Oczywiście, że Belgia /czytałem też UPO z Danią i strzeliłem przejęzyczenie/.
Tak też i myślałem.