Pit 36 ale czy z załącznikiem ZG?
Re: Pit 36 ale czy z załącznikiem ZG?
'wla.gle' i 'snykwa', a jak to będzie z Czechami?
Pytam, bo przepisy są podobne (Czechy - art. 17 i art. 18 ust. 2 tekstu umowy w programie).
Czy wobec tego osoba 'danka522' robi prawidłowo?
Pytam, bo przepisy są podobne (Czechy - art. 17 i art. 18 ust. 2 tekstu umowy w programie).
Czy wobec tego osoba 'danka522' robi prawidłowo?
Dlatego w:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... 2&start=40
zadałem pytanie:"danka522 przy rozliczeniu z progresją?".
Wynik będzie właściwy takiego rozliczenia bo przypominam, że kwota z poz. 24 z PIT/ZG jest przenoszona do poz. 85 PIT-36. Ale Czechy nie mogą byc wpisane w poz. 24 bo Czechami mamy metodę rozliczenia z progresją.
Emerytura z Czech będzie pewnie na takiej samej zasadzie co ze Słowacji w sytuacji jeśli płatnikiem będzie bank a podatek i składki będą odprowadzane do naszych instytucji.
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... 2&start=40
zadałem pytanie:"danka522 przy rozliczeniu z progresją?".
Wynik będzie właściwy takiego rozliczenia bo przypominam, że kwota z poz. 24 z PIT/ZG jest przenoszona do poz. 85 PIT-36. Ale Czechy nie mogą byc wpisane w poz. 24 bo Czechami mamy metodę rozliczenia z progresją.
Emerytura z Czech będzie pewnie na takiej samej zasadzie co ze Słowacji w sytuacji jeśli płatnikiem będzie bank a podatek i składki będą odprowadzane do naszych instytucji.
ja mam emeryturę z czech już od 5 lat i tak rozliczam cały czas wpisuję w poz. 24 w ZG
jeszcze wcześniej rozliczałam kolegę tez z czeską emeryturą i tak samo
pamiętam ze raz wpisałam do poz 23 to mu nie przyjeli i kazali wpisać do 24
z tego c czytałam to strona czeska rezygnuje z podatku ,a strona polska go odprowadza
ja mam emeryturę wypłacaną przez pocztę polską i ona odprowadza podatek
jeszcze wcześniej rozliczałam kolegę tez z czeską emeryturą i tak samo
pamiętam ze raz wpisałam do poz 23 to mu nie przyjeli i kazali wpisać do 24
z tego c czytałam to strona czeska rezygnuje z podatku ,a strona polska go odprowadza
ja mam emeryturę wypłacaną przez pocztę polską i ona odprowadza podatek
Problem tylko jest w tym, że Czechy jeśli już nawet to kraj z którym mamy metodę wyłączenia z progresją więc nie można wpisywać w poz. 24. Wychodzi rozliczenie dobrze bo jest ta kwota przenoszona do poz.85 a tam powinna być wpisywana. Przy rozliczeniu takiej emerytury nie składa się załącznika PIT/ZG tylko emeryturę wpisuje się bezpośrednio w poz.85 PIT-36. Jeszcze raz przytaczam odpowiedź ekspert Min. Finansów dotyczącą emerytury ze Słowacji (Czechy będą na tej samej zasadzie):
"Stosownie do postanowień Umowy między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Słowacką w sprawie unikania podwójnego opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i majątku, emerytura wypłacana osobie mającej miejsce zamieszkania w umawiającym się państwie (tj. w Polsce) z tytułu wcześniejszej pracy najemnej, podlega opodatkowaniu tylko w tym państwie, w którym odbiorca emerytury posiada miejsce zamieszkania (tj. w Polsce).
Zatem w zeznaniu PIT-36 w wierszu "Inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 8 (w tym emerytury - renty z zagranicy)" należy wykazać jako przychód/dochód otrzymane z tego tytułu świadczenia (w pozycjach 85 i 87 w przypadku podatnika lub w pozycjach 136 i 138 w przypadku małżonka) oraz należną zaliczkę pobraną przez płatnika (w pozycji 89 w przypadku podatnika lub w pozycji 140 w przypadku małżonka). Składki na ubezpieczenie zdrowotne należy wykazać w pozycji 190 (w przypadku podatnika) lub 191 (w przypadku małżonka). Do zeznania nie dołącza się załącznika PIT/ZG."
"Stosownie do postanowień Umowy między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Słowacką w sprawie unikania podwójnego opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i majątku, emerytura wypłacana osobie mającej miejsce zamieszkania w umawiającym się państwie (tj. w Polsce) z tytułu wcześniejszej pracy najemnej, podlega opodatkowaniu tylko w tym państwie, w którym odbiorca emerytury posiada miejsce zamieszkania (tj. w Polsce).
Zatem w zeznaniu PIT-36 w wierszu "Inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 8 (w tym emerytury - renty z zagranicy)" należy wykazać jako przychód/dochód otrzymane z tego tytułu świadczenia (w pozycjach 85 i 87 w przypadku podatnika lub w pozycjach 136 i 138 w przypadku małżonka) oraz należną zaliczkę pobraną przez płatnika (w pozycji 89 w przypadku podatnika lub w pozycji 140 w przypadku małżonka). Składki na ubezpieczenie zdrowotne należy wykazać w pozycji 190 (w przypadku podatnika) lub 191 (w przypadku małżonka). Do zeznania nie dołącza się załącznika PIT/ZG."
Moje rozumowanie (czy jakby podsumowanie) jest takie:
Czechy czy Słowacja - świadczenia wypłacane przez tamtejsze ZUS (emerytura, renta) to trzeba traktować jakby były z polskiego ZUS. Tylko wpisywać należy to w PIT-36 w pole 85 (dokładniej: 85c), a podatek - w polu 89. I PIT/ZG jest tu do niczego niepotrzebny.
Natomiast jak mamy inne przychody z tych krajów (takie jak: umowa o prace, zlecenia, i inne), to wtedy wypisujemy je w PIT/ZG w kolumnie B. I podajemy też nazwę kraju z jakiego one pochodzą.
'danka522' pisze m.in.:
"pamiętam ze raz wpisałam do poz 23 to mu nie przyjeli i kazali wpisać do 24"
Widocznie przyjmujący nie zapoznali się trochę więcej z "Umową o ....", tak jak ja.
Pozdrawiam.
Edit:
Poprawiłem jeden fragment swojego tekstu.
Czechy czy Słowacja - świadczenia wypłacane przez tamtejsze ZUS (emerytura, renta) to trzeba traktować jakby były z polskiego ZUS. Tylko wpisywać należy to w PIT-36 w pole 85 (dokładniej: 85c), a podatek - w polu 89. I PIT/ZG jest tu do niczego niepotrzebny.
Natomiast jak mamy inne przychody z tych krajów (takie jak: umowa o prace, zlecenia, i inne), to wtedy wypisujemy je w PIT/ZG w kolumnie B. I podajemy też nazwę kraju z jakiego one pochodzą.
'danka522' pisze m.in.:
"pamiętam ze raz wpisałam do poz 23 to mu nie przyjeli i kazali wpisać do 24"
Widocznie przyjmujący nie zapoznali się trochę więcej z "Umową o ....", tak jak ja.
Pozdrawiam.
Edit:
Poprawiłem jeden fragment swojego tekstu.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2016, o 09:59 przez Czarek, łącznie zmieniany 1 raz.
I nasuwa mi się jeszcze taka myśl:
"danka522' i inne osoby znajdujące się w podobnej sytuacji wypełniają (choć nie muszą) ten PIT/ZG tylko po to, aby napisać, z jakiego państwa mają przychody (widocznie w US-ach jest to ważne :-) ). A właśnie z pola 24 "przenosi się" do pola 85 PIT-36, a w polu 25 wpisuje się 0. Jeżeli już trzeba wykazać państwo z którego osiągnięto przychód, to chyba inaczej się nie da.
Pozdrawiam.
"danka522' i inne osoby znajdujące się w podobnej sytuacji wypełniają (choć nie muszą) ten PIT/ZG tylko po to, aby napisać, z jakiego państwa mają przychody (widocznie w US-ach jest to ważne :-) ). A właśnie z pola 24 "przenosi się" do pola 85 PIT-36, a w polu 25 wpisuje się 0. Jeżeli już trzeba wykazać państwo z którego osiągnięto przychód, to chyba inaczej się nie da.
Pozdrawiam.
Nadal twierdzę, że nie można wpisać emerytury ze Słowacji czy też Czech (jeśli była opodatkowana tylko w Polsce czy też nie) w poz. 24.
"Czech" zresztą już wcześniej to wyjaśnił:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=11316
"Czech" zresztą już wcześniej to wyjaśnił:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=11316
Zgoda. Wszystko w porządku.
Chodzi chyba tylko o wykazanie państwa/kraju pochodzenia przychodu.
Chodzi chyba tylko o wykazanie państwa/kraju pochodzenia przychodu.