PIT-11 i PIT-28
PIT-11 i PIT-28
Witam:)
Jak powinnam rozliczyć PIT-11, jeśli podatnik złożył PIT-28 za 2015 rok? W PIT-28 ma przychody ogółem 4580,00 i skł. zdrowotna 251,90.
Jak powinnam rozliczyć PIT-11, jeśli podatnik złożył PIT-28 za 2015 rok? W PIT-28 ma przychody ogółem 4580,00 i skł. zdrowotna 251,90.
Re: PIT-11 i PIT-28
Witam
a co ma wspólnego PIT 28 z PITem 11? Nic
PIT 28 składa podatnik prowadzący działalność gospodarczą lub najem w formie ryczałtu
i składa tego PITa do końca stycznia br za rok poprzedni
A PIT 11 dotyczy wynagrodzeń z umów o pracę lub zleceń/dzieło,emerytur,rent,zasiłków itp
i rozlicza się dane pochodzące z PITów 11 do końca kwietnia na druku PIT 37.
a co ma wspólnego PIT 28 z PITem 11? Nic
PIT 28 składa podatnik prowadzący działalność gospodarczą lub najem w formie ryczałtu
i składa tego PITa do końca stycznia br za rok poprzedni
A PIT 11 dotyczy wynagrodzeń z umów o pracę lub zleceń/dzieło,emerytur,rent,zasiłków itp
i rozlicza się dane pochodzące z PITów 11 do końca kwietnia na druku PIT 37.
Andrus+ napisał(a) :
> A PIT 11 dotyczy wynagrodzeń z umów o pracę lub
> zleceń/dzieło,emerytur,rent,zasiłków itp
> i rozlicza się dane pochodzące z PITów 11 do końca kwietnia na druku PIT
> 37.
Lub na druku PIT-36 jeśli podatnik prowadzi działalność gospodarczą :)
> A PIT 11 dotyczy wynagrodzeń z umów o pracę lub
> zleceń/dzieło,emerytur,rent,zasiłków itp
> i rozlicza się dane pochodzące z PITów 11 do końca kwietnia na druku PIT
> 37.
Lub na druku PIT-36 jeśli podatnik prowadzi działalność gospodarczą :)
Może pytanie zadałam niewłaściwie;/
chodzi mi o to czy jeśli podatnik złozył PIT-28 z wykonywanej dział.gosp. a oprócz tego otrzymał PIT-11 z tytułu zatrudnienia, to czy powinien uwzględnić ten PIT-28 w rocznym zeznaniu, w tym przypadku PIT-36?
chodzi mi o to czy jeśli podatnik złozył PIT-28 z wykonywanej dział.gosp. a oprócz tego otrzymał PIT-11 z tytułu zatrudnienia, to czy powinien uwzględnić ten PIT-28 w rocznym zeznaniu, w tym przypadku PIT-36?
nie...
złożył PIT-28 do końca stycznia i finito - sprawa załatwiona.
Z pit-11 składa oddzielne zeznanie na PIT-37.
Mała uwaga - jeśli w PIT-28 nie odliczył składek zdrowotnych w całośc,i to może te nieodliczone składki zdrowotne odliczyć w zeznaniu PIt-37 - oczywiście 7,75% /bo wpłacał 9%/.
złożył PIT-28 do końca stycznia i finito - sprawa załatwiona.
Z pit-11 składa oddzielne zeznanie na PIT-37.
Mała uwaga - jeśli w PIT-28 nie odliczył składek zdrowotnych w całośc,i to może te nieodliczone składki zdrowotne odliczyć w zeznaniu PIt-37 - oczywiście 7,75% /bo wpłacał 9%/.
Czyli PIT-37 (nie PIT-36?) i do składek zdrowotnych do odliczenia mogę doliczyć te, które ma wykazane w PIT-28?:)
AnkaW -
Czyli PIT-37 (nie PIT-36?) i do składek zdrowotnych do odliczenia mogę doliczyć te, które ma wykazane w PIT-28?:)
Pit -37 - tak
składki zdrowotne nie wykazane z PIT-28, lecz te które nie mógł odliczyć /nie zostały odliczone/ w tym zeznaniu bo miał za małe przychody i podatku miał za mało, żeby odliczyć składki zdrowotne /zdrowotne odliczamy do wysokości podatku/.
Pit -37 - tak
składki zdrowotne nie wykazane z PIT-28, lecz te które nie mógł odliczyć /nie zostały odliczone/ w tym zeznaniu bo miał za małe przychody i podatku miał za mało, żeby odliczyć składki zdrowotne /zdrowotne odliczamy do wysokości podatku/.
Rozumiem. Dziękuję i pozdrawiam:)
Wzajemnie - dobrej nocy.... ☺☼☺☼☺☼.