problem z dochodem małoletniego

KamilaPAA

problem z dochodem małoletniego

Post autor: KamilaPAA »

Koleżanka chciała żebym rozliczyła ją poprzez płytkę do rozliczania pit-ów. Dochody jej i męża wiem jak wpisać ale muszę wliczyć dochody jej syna z praktyk i dostał też pieniądze z ubezpieczenia i to nie wiem gdzie wpisać. W inne? Chce też skorzystać z ulgi na dzieci. Program sam wypełnił pit 36, pit-M i pit-0 czy dobrze?

KamilaPAA

Re: problem z dochodem małoletniego

I nie wiem czy dobrze że wpisałam tą zaliczkę z pit 11A z rubryki 41? W dochodach dzieci też nie widzę nigdzie żeby wpisać kwotę ubezpieczenia społecznego

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Generalnie - dochodów z pracy małoletniego nie łączymy z dochodami rodziców.

--> ale muszę wliczyć dochody jej syna z praktyk i dostał też pieniądze z ubezpieczenia - syn składa zeznanie podatkowe na własne imię i nazwisko - podpisują rodzice/rodzic - formularz PIT-37,
pieniądze z ubezpieczenia w "inne źródła".

-- I nie wiem czy dobrze że wpisałam tą zaliczkę z pit 11A z rubryki 41- dobrze.

Te dochody z ubezpieczenia mają prawdopodobnie związek z jego praktyką , dlatego potraktowałbym je jako dochody mające związek z pracą małoletniego.

IMHO - może ktoś jeszcze .......

KamilaPAA

Nie mogę wliczyć tych dochodów syna do nich? Chcieli wliczyć jego, żeby skorzystać z ulgi na dziecko 18-sto letnie ale uczące się.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Z ulgi mogą skorzystać - dochodów nie mogą doliczyć.

KamilaPAA

To mam ich rozliczyć na normalnym pit 37 a nie jak program pokazał 36? A dlaczego on ma sam się rozliczyć na osobnym i rodzicie mają podpisać?

KamilaPAA

Jeszcze jedno pytanko to kiedy można wliczać dochody dziecka na swoje rozliczenie?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

To zależy od rodzaju przychodów. Ale generalnie przychodów dziecka z jego pracy /etat, zlecenie, dzieło, praktyki/ rodzice nie mogą doliczać do swoich przychodów.
Jeśli syn jest małoletni to zawsze jego osobny PIT podpisuje rodzic.

snykwa

Post autor: snykwa »

Których dochodów dzieci nie dolicza się do dochodów rodziców?
Do dochodów rodziców nie dolicza się dochodów dzieci z pracy, niektórych rodzajów stypendiów oraz dochodów z rzeczy oddanych dzieciom do osobistego użytku. W tej sytuacji dziecko ma obowiązek wypełnić swój PIT, a rodzice takie zeznanie podpisać w imieniu dziecka i złożyć do urzędu skarbowego do 30.04.
Jeżeli dziecko osiąga dochody, które podlegają doliczeniu do dochodów rodziców (np. z najmu nieobjętego ryczałtem) oraz takie, które powinien sam rozliczyć (np. stypendia), wtedy dochody z najmu (i tylko te) są wykazywane w załączniku PIT/M oraz w rozliczeniu rodziców (PIT-36), a dochody ze stypendiów w osobnym zeznaniu dziecka, które jest podpisywane przez rodziców.

Czech

Post autor: Czech »

GENERALNIE - art.7 ust1. ustawy PDOF - dochody małoletniego DOLICZA się do dochodów rodziców.
Są wyjątki - trzy - których się nie dolicza :
1.Dochody z pracy
2.stypendia
3. przedmioty do swobodnego użytku (np.:zabawki, rower, aparat fotograficzny,skuter, który dziecko dostało)

wszystko co nie jest wyjątkiem (patrz wyżej) - w tym np. ubezpieczenie - należy doliczyć.

Syn z praktyki powinien dostać PIT-11 - trzeba go rozliczyć na osobnym PIT-37 - jeżeli jest małoletni to rodzic musi się podpisać.

Natomiast ubezpieczenie syna należy wykazać na PIT/M , który dołącza się do PIT-36 rodziców wraz z PIT/O - ulga na dziecko - jeżeli jest małoletnie wysokość osiągniętych dochodów z ubezpieczenia i praktyk nie mają znaczenia - można z ulgi skorzystać

Zablokowany