Witam,
mam problem z doborem odpowiedniego PITU i rozliczeniem. Otóż córka we wrzesniu 2015r rozpoczęła naukę w szkole zawodowej, rozpoczęła również praktyki z których otrzymała 2 PITY 11.
1 PIT 11:
(z jedego stosunku pracy)
29. Przychód: 512,06 zł
30. Koszty uzyskania przychodu: 389,82 zł
31. Dochód: 122,24 zł
70. Składki na ubez. społeczne: 67,76 zł
2 PIT 11:
(z jednego stosuknu pracy podwższone w związku z zamieszkiwaniem podatnika poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy.)
29. Przychód: 67,09 zł
30. Koszty uzyskania przychodu: 67,09 zł
31. Dochód: 0,00 zł
70. Składki na ubez. społeczne: 3,85 zł
Mój problem polega na tym, że nie wiem czy córkę rozliczyć osobno, bodajże PIT 38, czy rozliczyć ją na moim PIT 37, z załącznikiem bodajże M?
Moje dochody otrzymane z pracy na PIT 11 to:
( z jednego stosunku pracy podwższone w związku z zamieszkiwaniem podatnika poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy.)
29. Przychód: 19210,61 zł
30. Koszty uzyskania przychodu: 1529,66 zł
31. Dochód: 17680,95 zł
33. Zaliczka pobrana przez płatnika: 854
6. Działalność wykonywana osobiście...
49. Przychód: 1017,00 zł
50. Koszty uzyskania przychodu: 841,49 zł
52. Zaliczka pobrana przez płatnika: 59 zł
Składki na ubezpieczenie społeczne: 2597,25 zł
Składki na ubezpieczenie zdrowotne:1307,46 zł
Poza córką, którą nie wiem jak rozliczyć, rozliczam się również z dwójka synów.
Proszę o pomoc, ewentualnie jakieś wskazówki.
Problem z rozliczeniem PIT
Re: Problem z rozliczeniem PIT
Córka musi złożyć osobny PIT-37 jeżeli nie skończyła 18 lat to rodzic musi się podpisać za nią na tym rozliczeniu.
Córka się uczy i chyba nie ukończyła 25 lat ? a synowie są małoletni - więc można odpisać ulgę na całą trójkę - można to zrobić na PIT-37+O.
Córka się uczy i chyba nie ukończyła 25 lat ? a synowie są małoletni - więc można odpisać ulgę na całą trójkę - można to zrobić na PIT-37+O.
Dziękuję za pomoc. ;) Córka nie ukończyła 18 roku życia. Rozumiem, że córka ze swoich praktyk musi rozliczyć się ma PIT37, a ja wraz z małoletnimi synami i wcześniej wspomnianą córką rozliczam się bez jej zarobków z praktyk?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tak jak napisał wcześniej Czech, dochody córki wykazujesz na PIT-37 i musisz zeznanie podpisac bo córka jeszcze jest niepełnoletnia.
Ty rozliczasz się na PIT-37 + PIT-0 i odliczasz ulgę na troje dzieci-bo chyba o to pytasz? Czy chodzi Ci też o odliczenie samotnie wychowującej?
Ty rozliczasz się na PIT-37 + PIT-0 i odliczasz ulgę na troje dzieci-bo chyba o to pytasz? Czy chodzi Ci też o odliczenie samotnie wychowującej?
Chodziło mi tyko o to czy jak córka złoży zeznanie PIT 37 to czy ja muszę w swoim PIT 37 zaznaczyc, że rozliczam się wraz z dochodami małoletniego dziecka? Czy mnie to do niczego nie zobowiązuje- ona rozlicza się sama, ja równiez sam ze swoich dochodów+ ulgi?
Nie ona rozlicza się sama a Ciebie to do niczego nie zobowiązuje. Rozliczasz się ze swoich dochodów i w PIT-0 ulgę na troje dzieci.
Dziękuję serdecznie za pomoc! :)
Pozdrawiam, miłego wieczoru życzę. :)
Pozdrawiam, miłego wieczoru życzę. :)