Jeszcze raz ulga na dziecko-nietypowy dochód

baska_plonka

Jeszcze raz ulga na dziecko-nietypowy dochód

Post autor: baska_plonka »

Witam .Mam nietypowy przykład . Dziecko lat 22 studiuje zaocznie i rownoczesnie dzierżawi
grunti z tego tytułu jest podatnikiem podatku VAT . Czy rodzice mogą odliczyć ulge na dziecko ?

wla.gle

Re: Jeszcze raz ulga na dziecko-nietypowy dochód

Post autor: wla.gle »

[quote="baska_plonka"]Witam .Mam nietypowy przykład . Dziecko lat 22 studiuje zaocznie i rownoczesnie dzierżawi
grunti z tego tytułu jest podatnikiem podatku VAT . Czy rodzice mogą odliczyć ulge na dziecko ?[/quote]

Co to znaczy dzierżawi grunt - prowadzi na nim jakąś działalność np, działy specjalne czy coś innego - uprawę

baska_plonka

uprawia zboze jest płatnikiem podatku vat ale nie podatku dchodowego

baska_plonka

pomoze ktoś ?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Moim zdaniem można odliczyć ulgę na to dorosłe dziecko, bo nie osiąga ono dochodów opodatkowanych pdof.

Z broszury do PIT/O - "Z odliczenia nie mogą korzystać podatnicy, których dzieci prowadzą działalność gospodarczą opodatkowaną przy zastosowaniu 19% stawki podatkowej lub na zasadach tzw. ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych lub karty podatkowej, lub też podlegają przepisom ustawy o podatku tonażowym".

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dobry wieczór koleżanko ☺☼ - widziałem, że jesteś. dodam tylko że rodzice/c musi uzyskiwać dochody opodatkowane wg skali podatkowej, czyli składa PIT-36 lub PIT-37 ????.

Prośba - zerknij na post KUP z wielu stosunków ???????

Zablokowany