PIT -8C
Re: PIT -8C
I jeszcze jedno ! Dlaczego dochód ten mam wykazać na Pit 36 skoro od 2011 nie prowadzę działalności ?
Ponieważ dochody od których płatnik nie miał obowiązku pobierac zaliczki na podatek rozlicza się w PIT-36.
Ogólnie PIT-8C dział D -PIT-36, E-PIT-37, F-PIT-38
Co do tego czy umorzenie pożyczki jest zwolnione z opodatkowania się nie wypowiadam bo nie wiem.
Znalazłem coś takiego:
Zgodnie z brzmieniem art. 12 ust. 1 pkt. 3 lit. a ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (dalej „ustawa o CIT”): przychodem, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4 oraz art. 14, jest w szczególności wartość umorzonych lub przedawnionych zobowiązań, w tym z tytułu zaciągniętych pożyczek (kredytów), z wyjątkiem umorzonych pożyczek z Funduszu Pracy.
Ale czy to odnosi się do Twojego PIT-8C-nie wiem. Jest sporo czasu do końca kwietnia więc musisz się dowiedziec.
Ogólnie PIT-8C dział D -PIT-36, E-PIT-37, F-PIT-38
Co do tego czy umorzenie pożyczki jest zwolnione z opodatkowania się nie wypowiadam bo nie wiem.
Znalazłem coś takiego:
Zgodnie z brzmieniem art. 12 ust. 1 pkt. 3 lit. a ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (dalej „ustawa o CIT”): przychodem, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4 oraz art. 14, jest w szczególności wartość umorzonych lub przedawnionych zobowiązań, w tym z tytułu zaciągniętych pożyczek (kredytów), z wyjątkiem umorzonych pożyczek z Funduszu Pracy.
Ale czy to odnosi się do Twojego PIT-8C-nie wiem. Jest sporo czasu do końca kwietnia więc musisz się dowiedziec.
snykwa - bingo :)
zobaczcie treść Art. 14.2 pkt 6) ustawy o pdof - jest takie samo zwolnienie z podatku w odniesieniu do umorzonych pożyczek z Funduszu Pracy
tylko po co w takim razie wystawiają ludkom taki PIT-8C ?
zobaczcie treść Art. 14.2 pkt 6) ustawy o pdof - jest takie samo zwolnienie z podatku w odniesieniu do umorzonych pożyczek z Funduszu Pracy
tylko po co w takim razie wystawiają ludkom taki PIT-8C ?
No właśnie to jest podstawowe pytanie. Jeżeli jest wystawiony PIT-8C i sekcji D jest dochód to trzeba go rozliczyc. Jeżeli jest zwolniony to po co jest wystawiany PIT-8C?
A może ta pożyczka nie była udzielona ze środków Funduszu Pracy ?