Ulga na dziecko w niepełnym miesiącu

bar_dob

Ulga na dziecko w niepełnym miesiącu

Post autor: bar_dob »

Dzień dobry, mój dobry.
Po raz pierwszy odliczam ulgę na dziecko i nie wiem, czy w programie mam wybrać samodzielne odliczenie ulgi. Rzecz w tym, że dziecko zostało oddane pod opiekę w dniu 17-go danego miesiąca. W załączniku PT-0 zaznaczam kwadracik danego miesiąca i co wtedy? Program wyliczy cały miesiąc. Czy mam samodzielnie wyliczyć należność za 14 dni danego miesiąca i dodać do pozostałych czy też mogę pozostawić wysokość ulgi za cały ten miesiąc?
Wdzięczna za podpowiedź w imieniu podatniczki

danuta

Re: Ulga na dziecko w niepełnym miesiącu

Post autor: danuta »

Niema znaczenia którego dnia miesiąca urodziło się dziecko , zaznaczasz miesiąc / miesiące i samodzielnie lub program wyliczy ulgę , zależy jaki sposób wyliczenia wybierzesz.
1112,04 : 12 m-cy = 92,67 za m-c .

bar_dob

Post autor: bar_dob »

Bardzo dziękuję, ulżyło mi. Mam takiego pietra przed popełnieniem błędu, że chociaż program jest wręcz doskonały to wolę się upewnić. Jeszcze raz dzięki ogromne

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

czy dziecko urodziło się podatniczce 17-go danego miesiąca czy zostało jej oddane pod wychowanie (adopcja, rodzina zastępcza itp.) ?

danuta

Wirus - słuszna uwaga , ale jakby nie patrzeć sprawowanie opieki od 17-go jakiegoś miesiąca , czyli ulga za cały miesiąc, pozdrawiam.

Wirus
Kontakt:

oj wydaje mi się, że w przypadku adpocji lub rodziny zastępczej liczy się każdy dzień a nie cały miesiąc.

Może ktoś skoryguje?

danuta

Wirus - szacun masz rację , doczytałam się , dziecko urodzone w trakcie miesiąca ulga za cały miesiąc . Adopcja , rodzina zastępcza za każdy dzień danego miesiąca sprawowania opieki 3,09 . Mam nadzieję ,że wiadomość zostanie odczytana przez zadającą pytanie.
Pozdrawiam

Wirus
Kontakt:

no to dobrze mi się w głowie kotłowało ;)

Zablokowany