Mam pytanie do Państwa w następującej sprawie , dwa lata temu sprzedałam mieszkanie powiadomiłam Urząd Skarbowy . w 2016 kupiłam działkę czy należy powiadomić Urząd Skarbowy i na jakim druku . Nie minęło 5 lat od sprzedaży. Wiem , ze do Urzędu Gminy należy zgłosić na druku DN-1 z załącznikiem
N 1A ale nie wiem jak z tym Urzędem Skarbowym
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam Teresa
ZAKUP DZIAłKI
Re: ZAKUP DZIAłKI
Wg mnie- ważne jest kiedy nabyłaś/otrzymałaś sprzedawane mieszkanie, czy upłynęło od tego czasu 5 lat.
Jeśli sprzedaż po 5-ciu latach, to nie występuje podatek.
Podatek od czynności cywilno-prawnych -PCC-płaci kupujący /NOTARIUSZ wszystko powinien powiedzieć/
Przy kupnie działki Ty z kolei płacisz podatek PCC.
Tak myślę - może ktoś jeszcze ......
Jeśli sprzedaż po 5-ciu latach, to nie występuje podatek.
Podatek od czynności cywilno-prawnych -PCC-płaci kupujący /NOTARIUSZ wszystko powinien powiedzieć/
Przy kupnie działki Ty z kolei płacisz podatek PCC.
Tak myślę - może ktoś jeszcze ......
dziękuję wla.gtle. nadmieniam , że przy sprzedaży mieszkania nie płaciłam podatku bo oswiadczyłam ze kupię za te pieniądze inną nieruchomość (w ciągu 5 lat wypełniałam deklaracje chyba PCC ) BYło to w 2013 a 2006 kupiłam działkę i co teraz czy powinnam odprowadzic podatek z różnicy czy nie. Proszę o pomoc bo nie wiem . Teresa
Proszę pomóżcie bo nie wiem
Pierwsze pytanie:
Od kiedy miałaś mieszkanie (to które sprzedałaś)?
Kiedy sprzedałaś mieszkanie?
Kiedy kupiłaś działkę?
Chodzi o daty w przybliżeniu-może być miesiąc i rok.
Teraz tak jak napisał wia.gle-jeśli od momentu nabycia mieszkania minęło 5 lat to nie musisz się martwić podatkiem.
Jeśli nie minęło 5 lat to w ciągu 2 lat od momentu sprzedaży mieszkania (jeśli sprzedałaś w 2013 to od 2014 do końca 2015) musiałaś wydać na cele mieszkaniowe tą kwotę. Jeśli jej nie wydałaś musisz zapłacić podatek z odsetkami.
Miałaś czas do końca 2015 roku.
Proszę wia.gle o potwierdzenie.
Od kiedy miałaś mieszkanie (to które sprzedałaś)?
Kiedy sprzedałaś mieszkanie?
Kiedy kupiłaś działkę?
Chodzi o daty w przybliżeniu-może być miesiąc i rok.
Teraz tak jak napisał wia.gle-jeśli od momentu nabycia mieszkania minęło 5 lat to nie musisz się martwić podatkiem.
Jeśli nie minęło 5 lat to w ciągu 2 lat od momentu sprzedaży mieszkania (jeśli sprzedałaś w 2013 to od 2014 do końca 2015) musiałaś wydać na cele mieszkaniowe tą kwotę. Jeśli jej nie wydałaś musisz zapłacić podatek z odsetkami.
Miałaś czas do końca 2015 roku.
Proszę wia.gle o potwierdzenie.
Bardzo dziękuję czyli nie muszę nic wysyłać do Urzędu Skarbowego tylko zgłosić do Urzędu Gminy o naliczenie podatku od nieruchomości. Pozdrawiam serdecznie