Jakie dokumentynalezy przedstawić rozliczając ulgę rehabilitacyjną?
-odpłatne przejazdy środkami transportu publicznego związane z pobytem:
na turnusie rehabilitacyjnym,
-w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-opiekuńczych,
Posiadam fakturę za turnus rehabilitacyjny (bez dofinansowania z PFRON i innych instytucji).
Jak udokumentować dojazd na ten turnus (biletu już nie posiadam), czy wystarczy zaświadczenie od przewoźnika o kosztach biletu?
Czy dojazdy na zabiegi rehabilitacyjne (taxi i środkami komunikacji miejskiej)w tej samej miejscowości też można zaliczyć do w/w ulgi.
Czy mozna odliczyć koszty tych zabiegów jeżeli niektóre były w 100 % płatne ( były realizowane prywatnie bez skierowania lekarskiego )
udokumentowanie ulgi rehabilitacyjnej
-
Re: udokumentowanie ulgi rehabilitacyjnej
jesli nie ma biletu to chyba nic z tego, choc warto o takie zaświadczenie, o jakim piszesz, sie postarac. Jesli bedzie z niego jasno wynikac cena biletu plus data pokrywająca sie z turnusem mozna odliczyc. Koszty prywatnych zabiegów tylko jesli są potwierdzone imiennymi fakturami. Dajazdy taxi i autobusami...hmmm ciekawe, nie mam pojęcia... taxi moze bo kierowac da paragon, jesli sie go podłaczy do kserokopii potwierdzonych zabiegów powinno przejsć ( bilety pks tez nie sa imienne a US sie nimi zadowala ) .
W sumie tak,ale nigdzie nie doczytałam czy jest to imienne i czy wogóle koniecznym jest posiadanie jakiegoś dokumentu. Logicznym jest że na ten turnus trzeba było się jakoś dostać (400 km od miejsca zameldowania).
Druga sprawa to dojazdy na zabiegi w tej samej miejscowości (raz taxi raz autobus podmiejski).Nie mam ani biletów,ani paragonów - nawet o tym nie pomyślałam żeby zbierać.
Cóż,nieznajomość prawa szkodzi.
Druga sprawa to dojazdy na zabiegi w tej samej miejscowości (raz taxi raz autobus podmiejski).Nie mam ani biletów,ani paragonów - nawet o tym nie pomyślałam żeby zbierać.
Cóż,nieznajomość prawa szkodzi.
Dla ścisłości - rozliczając ulgę rehabilitacyjną nie trzeba przedstawiać żadnych dokumentów. Natomiast należy się nimi okazać dopiero w momencie kontroli przez US
Dokładnie tak jest. Do zeznania nie dołącza się żadnych dokumentów. Należy je przedstawić w US w razie kontroli lub chociażby czynności sprawdzających poprawność zeznania.
Dzięki za wiadomości, wiedziałam że nie załącza się ich do zeznania a nalezy się nimi okazać w razie kontroli), problem w tym jakie to mają być dokumenty :(
art.26.
7. Wysokość wydatków na cele określone w ust. 1 ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie. Jednakże w przypadku odliczeń, o których mowa w ust. 1:
1) pkt 6a, odliczenie stosuje się, jeżeli wysokość wydatków została udokumentowana fakturą w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług,
2) pkt 9, odliczenie stosuje się, jeżeli wysokość darowizny jest udokumentowana dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanego, a w przypadku darowizny innej niż pieniężna - dokumentem, z którego wynika wartość tej darowizny, przy czym w przypadku dawców krwi w dokumencie tym nie uwzględnia się wartości krwi, za którą dawca otrzymał ekwiwalent pieniężny, oraz oświadczeniem obdarowanego o jej przyjęciu.
2) pkt 9, odliczenie stosuje się, jeżeli wysokość darowizny jest udokumentowana dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanego, a w przypadku darowizny innej niż pieniężna - dokumentem, z którego wynika wartość tej darowizny, przy czym w przypadku dawców krwi w dokumencie tym nie uwzględnia się wartości krwi, za którą dawca otrzymał ekwiwalent pieniężny, oraz oświadczeniem obdarowanego o jej przyjęciu.