pit 37 małżonkowie razem i pit nieletniej córki
pit 37 małżonkowie razem i pit nieletniej córki
Witam,mam pytanie rozliczyłem znajomego który ma dochód z umowy o prace wraz z bezrobotną żoną i uczącą się 17-letnią córką.Pit wysłąłem elektronicznie.Teraz okazało się że córka otrzymałą pit11 z umowy zlecenie.Co w tej sytuacji zrobić . Czy małoletnią córkę mam rozliczyć osobno pit 37. Czy złożyć korekte i córkę dopisać do rodziców.?
Re: pit 37 małżonkowie razem i pit nieletniej córki
Rozumiem, że rozliczenie rodziców z córką polegało na zastosowaniu ulgi prorodzinnej.
Małoletnia córka ze swoich dochodów rozlicza się sama na PIT-37 a podpisuje za nią rodzic.
Jeśli dochód córki czyli przychód-koszty nie są większe od 3089 to nic więcej nie musisz robic. Jeżeli dochód przekroczył 3089 to nie możesz odliczyc im ulgi prorodzinnej i musisz złożyc korektę zaznania rodziców.
Małoletnia córka ze swoich dochodów rozlicza się sama na PIT-37 a podpisuje za nią rodzic.
Jeśli dochód córki czyli przychód-koszty nie są większe od 3089 to nic więcej nie musisz robic. Jeżeli dochód przekroczył 3089 to nie możesz odliczyc im ulgi prorodzinnej i musisz złożyc korektę zaznania rodziców.
Tak skorzystali z ulgi prorodzinnej. To takPit11 córki przychód 210 , koszty uzyskania 42, dochod 168,zaliczka pobrana 30. Czyli w tej sytuacji rozliczyc córkę osobno pit37? moge wysłać elektronicznie? czy musi podpisać podatnik i wyslać PP.? A pit wysłany przez rodziców bez zmian zostaje ?
PIT rodziców pozostaje bez zmian. Córka musi rozliczyc się sama a podpisuje rodzic. Według przepisów nie można takiego rozliczenia złożyc elektronicznie.
Dodam, że ja składałem parę razy takie rozliczenie elektronicznie i do tej pory nie było problemów.
Różnie US-y to traktują. Ja w swoim US pytałem i mi powiedzieli, że można rozliczyc elektronicznie.
Jeśli masz wątpliwości to można wysłac poleconym.
Dodam, że ja składałem parę razy takie rozliczenie elektronicznie i do tej pory nie było problemów.
Różnie US-y to traktują. Ja w swoim US pytałem i mi powiedzieli, że można rozliczyc elektronicznie.
Jeśli masz wątpliwości to można wysłac poleconym.
Ok. Dziękuje za pomoc.
'snykwa', według tego, co tu napisano:
https://rodzina.gov.pl/swiadczenia/ulgi-dla-rodziny
jakikolwiek dochód uzyskany przez dziecko małoletnie (w naszym przypadku 17-letnie) nie jest brany pod uwagę przy ustalaniu prawa do ulgi prorodzinnej.
Pozdrawiam.
https://rodzina.gov.pl/swiadczenia/ulgi-dla-rodziny
jakikolwiek dochód uzyskany przez dziecko małoletnie (w naszym przypadku 17-letnie) nie jest brany pod uwagę przy ustalaniu prawa do ulgi prorodzinnej.
Pozdrawiam.
A oczywiście masz rację. Nie wiem dlaczego pisałem o małoletniej a myślałem o pełnoletniej.
Dzięki "Czarek", że zwróciłeś uwagę.
Pozdrawiam.
Dzięki "Czarek", że zwróciłeś uwagę.
Pozdrawiam.
Jeszcze ostatnie pytanie,gdzie rodzic ma podpisać? w polu podpis podatnika ? czy pełnomocnika ?
W polu podpis podatnika.
Pełnomocnika trzeba prawnie ustanowic a przecież niepełnoletni nie ma takich praw.
Pełnomocnika trzeba prawnie ustanowic a przecież niepełnoletni nie ma takich praw.