Błąd w wysyłaniu zeznania
Błąd w wysyłaniu zeznania
Po wypełnieniu mojego zeznania (PIT-36) chciałem je wysłać do US. Testowe wysłanie przeszło bez problemu. A właściwe wysłanie zeznania zawsze kończy się absurdalnym błędem:
Status: 414
Opis statusu: Weryfikacja negatywna – błąd w danych autoryzujących (np. błąd w nazwisku, pierwszym imieniu, dacie urodzenia, NIP, numerze PESEL, kwocie przychodu)
Zeznanie wysłałem "bez podpisu" czyli podając kwotę z poprzedniego PIT-u (poprawną, taką samą która przeszła w wysyłce testowej).
Co z tym można zrobić? (poza wydrukowaniem pit na papierze... )
Status: 414
Opis statusu: Weryfikacja negatywna – błąd w danych autoryzujących (np. błąd w nazwisku, pierwszym imieniu, dacie urodzenia, NIP, numerze PESEL, kwocie przychodu)
Zeznanie wysłałem "bez podpisu" czyli podając kwotę z poprzedniego PIT-u (poprawną, taką samą która przeszła w wysyłce testowej).
Co z tym można zrobić? (poza wydrukowaniem pit na papierze... )
Re: Błąd w wysyłaniu zeznania
Jeśli pesel, imię, nazwisko, data urodzenia jest prawidłowa to w 99 przypadkach na 100 jest to podanie nieprawidłowej kwoty przychodu zeszłorocznego.
Bramka testowa nie weryfikuje kwoty ani podpisu.
Już się ucieszyłem, że może rzeczywiście się pomyliłem w kwocie. To jednak nie może mieć miejsca, bo kwotę po prostu przeniosłem copy/paste z poprzedniego programu, w moim przypadku (rozliczenie z małżonkiem, PIT-36 czyli pozycja 133 w pit z roku 2014). Dane też były zaimportowane i są zdecydowanie poprawne. Niestety, ten sam błąd nadal wyskakuje. :-(
Rozumiem że w zeszłym roku obecny podatnik występował jako małżonek?
;-) w poprzednim roku małżonek występował jako małżonek. Tym samym powinienem rzeczywiście podać kwotę z pola 86. Po podaniu takiej kwoty i kilkuminutowym oczekiwaniu "w napięciu", przeszło pozytywnie. Podpowiedział mi znajomy księgowy - ale dziękuję za podpowiedź. Można by to w programie podpisać trochę czytelniej (albo: bardziej "łopatologicznie"), czytając bardzo pobieżnie wysnułem niepoprawny wniosek, że jak jest coś o małżonku to trzeba z pola podanego nt małżonka.
Bardzo dziękuję!
p.s. jeśli mogę zapytać tak "off topic", dlaczego program uparcie ostrzega, że w PIT-0 pozycja E.1.2 "wystarczy wpisać numer PESEL dziecka, albo imię, nazwisko i datę urodzenia". Co jest złego w tym, że wpiszę i jedno, i drugie? Zawsze zostawiam oba pola wpisane (i zawsze program burzy się na ten "nadmiar informacji"). Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję!
p.s. jeśli mogę zapytać tak "off topic", dlaczego program uparcie ostrzega, że w PIT-0 pozycja E.1.2 "wystarczy wpisać numer PESEL dziecka, albo imię, nazwisko i datę urodzenia". Co jest złego w tym, że wpiszę i jedno, i drugie? Zawsze zostawiam oba pola wpisane (i zawsze program burzy się na ten "nadmiar informacji"). Pozdrawiam.
Bo tak wymaga ministerstwo i bramka e-deklaracji nie przyjmie PIT/O z wypełnionym peselem i resztą danych.
Czy to oznacza (nie studiowałem wyjściowego pliku XML), że jedna z tych danych jest usuwana z formularza? Która? Bo ja zawsze mam pozostawione obie (i procedura, poza ostrzeżeniem, przechodzi).
Nie pamiętam. Proszę zobaczyć w oknie wysyłki - podgląd wysłanych danych w formularzu (menu obok [Wydruk UPO])
Witam
Dzisiaj wysyłałem deklaracje i testowo przechodzi a prawdziwy ma status 400- nieprawidłowa ścieżka certyfikatu? Można jakoś temu zaradzić?
Dzisiaj wysyłałem deklaracje i testowo przechodzi a prawdziwy ma status 400- nieprawidłowa ścieżka certyfikatu? Można jakoś temu zaradzić?