Osoba samotnie wychowująca dziecko i odliczenie ulgi na dzie
Osoba samotnie wychowująca dziecko i odliczenie ulgi na dzie
Osoba samotnie wychowująca dziecko odlicza ulgę na dziecko a program sygnalizuje błąd: "Nie podano kwoty z tytułu ulgi na dzieci odliczanej przez małżonka / drugiego opiekuna w części przypadającej na opiekę nad podanym dzieckiem w tym samym czasie; jeśli wskazana osoba nie korzysta z odliczenia wpisz 0,00"
Tak sobie myślę, że jeśli ktoś deklaruje, że jest osobą samotnie wychowującą dziecko to nie może być mowy o małżonku/drugim opiekunie bo jeśli by taki istniał to osoba ta nie mogłaby skorzystać z preferencyjnego rozliczenia jako samotnie wychowująca dziecko (nie byłaby przecież samotnie wychowująca).
Tak sobie myślę, że jeśli ktoś deklaruje, że jest osobą samotnie wychowującą dziecko to nie może być mowy o małżonku/drugim opiekunie bo jeśli by taki istniał to osoba ta nie mogłaby skorzystać z preferencyjnego rozliczenia jako samotnie wychowująca dziecko (nie byłaby przecież samotnie wychowująca).
Re: Osoba samotnie wychowująca dziecko i odliczenie ulgi na dzie
Jaką masz wersję programu?
Utworzyłem sobie teraz takie zeznanie: osoba samotnie wychowująca dziecko PIT-37, PIT-0 wpisane pesel w poz. E1 i zaznaczono kwadracik w poz. 5 (E1). Poz.41c zaznaczono, ze nie przekracza 112 tyś.
Nie ma żadnego komunikatu.
Utworzyłem sobie teraz takie zeznanie: osoba samotnie wychowująca dziecko PIT-37, PIT-0 wpisane pesel w poz. E1 i zaznaczono kwadracik w poz. 5 (E1). Poz.41c zaznaczono, ze nie przekracza 112 tyś.
Nie ma żadnego komunikatu.
Wersja 1.7.3.3.
Wklejam komunikat programu, wszystko wpisane i zaznaczone tak jak u Ciebie.
http://www.odzyskajvat.pl/gfx/osoba_samotna.png
Wklejam komunikat programu, wszystko wpisane i zaznaczone tak jak u Ciebie.
http://www.odzyskajvat.pl/gfx/osoba_samotna.png
Odp. analityka - p Anity:
Jeśli os. rozlicza się jako os. samotnie wychowująca dziecko to nie musi być ona os. samotnie wychowującą dziecko przez cały rok wystarczy, że np. zajdzie taka sytuacja przez część roku więc drugi rodzic mógł mieć prawo do odliczenia ulgi dla okresu, w którym dane dziecko było jeszcze wychowywane wspólnie dlatego dodałam komunikat o podaniu w tym polu kwoty odliczanej przez drugiego rodzica.
Ewentualnie dla rozliczenia "jako os. samotnie wychowująca dziecko" można przyciąć wskazany komunikat, tylko wtedy istnieje obawa, że jeśli zaistnieje podana wyżej sytuacja to do wskazanego podpola użytkownik nigdy nie "wejdzie" (nie będzie wiedział, że takie podpole istnieje bo wartość pola 7 zostanie obliczona przez program).
Jeśli os. rozlicza się jako os. samotnie wychowująca dziecko to nie musi być ona os. samotnie wychowującą dziecko przez cały rok wystarczy, że np. zajdzie taka sytuacja przez część roku więc drugi rodzic mógł mieć prawo do odliczenia ulgi dla okresu, w którym dane dziecko było jeszcze wychowywane wspólnie dlatego dodałam komunikat o podaniu w tym polu kwoty odliczanej przez drugiego rodzica.
Ewentualnie dla rozliczenia "jako os. samotnie wychowująca dziecko" można przyciąć wskazany komunikat, tylko wtedy istnieje obawa, że jeśli zaistnieje podana wyżej sytuacja to do wskazanego podpola użytkownik nigdy nie "wejdzie" (nie będzie wiedział, że takie podpole istnieje bo wartość pola 7 zostanie obliczona przez program).
No tak, teoretycznie można być osobą samotnie wychowującą tylko przez część roku a drugą część roku dziecko wychowywać wspólnie z małżonkiem/opiekunem. Komunikat jest po prostu dość denerwujący, także w standardowych sytuacjach wymaga wpisana ZERA np.wspólne rozliczenie małżonków, każdy z nich po jednym PIT-11 i ulga na dwoje dzieci, wpisanie 2224,08 zł u jednego małżonka powoduje pojawienie się komunikatu o błędzie z brakiem ZERA u drugiego małżonka. Ulga w pełnej wysokości została wpisana u jednego małżonka więc denerwuje potwierdzanie, że drugiemu małżonkowi niczego nie odliczam. Inna sprawa gdybym wpisał kwotę odliczenia mniejszą niż przysługujący limit... W latach poprzednich nie było tego problemu.
Trzeba przemyśleć za i przeciw.
Może nie dawać komunikatu także gdy zaznaczono "cały rok"?
M.K.
PS .Nie ma co się denerwować...
Może nie dawać komunikatu także gdy zaznaczono "cały rok"?
M.K.
PS .Nie ma co się denerwować...
U mnie występuje ten sam komunikat. W komunikacie jest mowa o poz. E 7 a. Takiej poz. nie ma. Ale dało się wysłać. Dobrze, że tu można się coś dowiedzieć.
Takie podpole jest. Proszę kliknąć na komunikat a program ustawi m nim kursor. To jest pole na kwotę odliczoną przez drugiego opiekuna/małżonka w innym zeznaniu.