Kilka dochodów - jak to ugryźć ?
Kilka dochodów - jak to ugryźć ?
Witam. Dotychczas rozliczałem się z trzech dochodów na PIT 36 i nie było problemu. Były to:
-dochody z pracy w Holandii
-zryczałtowany (19%) podatek dochodowy o którym mowa w art. 29,30 itd., poz. 210
-dochody z tyt. udziału w programie partnerskim (PIT-8C)
W 2015 doszły mi:
-dochody z umowy o pracę w Polsce PIT-11
-dochody z PUP-u (Fundusz Pracy i Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych) PIT-11
Jak to teraz rozliczyć, 2 PIT-y - PIT-36(Holandia, ryczałt, pp) oraz PIT-37(umowa o pracę w pl i pup? Co jak na jednym wyjdzie podatek do zapłaty a w drugim nadpłata?
Rozumiem, że zaliczki pobrane przez płatnika i składki podlegające odliczeniu wykazane w PIT-ach 11 mam wpisać do rozliczenia rocznego?
Z góry dziękuję za pomoc
-dochody z pracy w Holandii
-zryczałtowany (19%) podatek dochodowy o którym mowa w art. 29,30 itd., poz. 210
-dochody z tyt. udziału w programie partnerskim (PIT-8C)
W 2015 doszły mi:
-dochody z umowy o pracę w Polsce PIT-11
-dochody z PUP-u (Fundusz Pracy i Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych) PIT-11
Jak to teraz rozliczyć, 2 PIT-y - PIT-36(Holandia, ryczałt, pp) oraz PIT-37(umowa o pracę w pl i pup? Co jak na jednym wyjdzie podatek do zapłaty a w drugim nadpłata?
Rozumiem, że zaliczki pobrane przez płatnika i składki podlegające odliczeniu wykazane w PIT-ach 11 mam wpisać do rozliczenia rocznego?
Z góry dziękuję za pomoc
Re: Kilka dochodów - jak to ugryźć ?
Jeśli do tej pory rozliczałeś się na PIT-36 to nic Ci się nie zmieni. Wszystko rozliczysz na PIT-36.
Umowę o pracę w "Należności ze stosunku pracy, a dochód z PUP-u w "inne źródła".
Oczywiście zaliczki i składki też w odpowiednie pola.
Umowę o pracę w "Należności ze stosunku pracy, a dochód z PUP-u w "inne źródła".
Oczywiście zaliczki i składki też w odpowiednie pola.
ja mam (tak mysle) proste pytanie do osob rozliczajacych sie juz spory czas, a mianowicie, jak maja sie dochody ze zrodel zagranicznych do polskiej kwoty wolnej od podatku? czy ona dotyczy też przychodow z zagranicy?
Bezpośrednio nie, ponieważ dochody zagraniczne rozliczane są w danym kraju pracy według tam obowiązujących przepisów podatkowych.
Natomiast pośrednio tak, ponieważ dochody zagraniczne biorą udział przy wyliczaniu podatku w naszym kraju gdzie do sumy dochodów zagranicznych i krajowych jest stosowany polski system podatkowy z kwotą wolną od podatku.
Natomiast pośrednio tak, ponieważ dochody zagraniczne biorą udział przy wyliczaniu podatku w naszym kraju gdzie do sumy dochodów zagranicznych i krajowych jest stosowany polski system podatkowy z kwotą wolną od podatku.
Dzięki za odpowiedź! Teraz najważniejsze. Jak to wszystko podliczyć, żeby wyszło najkorzystniej. Dodam, że nigdy nie rozliczałem ulgi abolicyjnej bo nie wiedziałem jak i nie było takiej potrzeby gdyż miałem tylko Holandię i zawsze wychodziło na zero. Teraz mam sporo polskich dochodów i rozliczając osobno polskie i holenderskie wychodzi niewielki podatek, rozliczając razem - muszę zapłacić już dużo więcej. Rozumiem, że nie mogę wysłać dwóch osobnych pit-ów tak by było dla mnie korzystniej?
Jakby ktoś mógł zerknąć i podliczyć będę wdzięczny.
Holandia:
przychód - 39933,26
kup - 834,36
podatek - 10056,62
Polska:
Umowa o pracą
przychód - 5339,83
kup - 417,18
zaliczka pobrana - 258
inne źródła przychód- 100
zaliczka pobrana - 18
składka na ub. społ. - 732,09
składka na ub. zdro. - 357,11
PUP
przychód - 1163,80
zaliczka pobrana - 67
składka na ub. zdro. - 40,80
PIT-8C
przychód - 351,34
Jakby ktoś mógł zerknąć i podliczyć będę wdzięczny.
Holandia:
przychód - 39933,26
kup - 834,36
podatek - 10056,62
Polska:
Umowa o pracą
przychód - 5339,83
kup - 417,18
zaliczka pobrana - 258
inne źródła przychód- 100
zaliczka pobrana - 18
składka na ub. społ. - 732,09
składka na ub. zdro. - 357,11
PUP
przychód - 1163,80
zaliczka pobrana - 67
składka na ub. zdro. - 40,80
PIT-8C
przychód - 351,34
Do zapłaty 232 zł.
Ulga 105,19.
Ulga 105,19.
Ulga wyszła mi taka sama ale do zapłaty wyszło: 575 zł poz. 222 i 223
A te 232 zł jest w poz. 202
hmm...
A te 232 zł jest w poz. 202
hmm...
Nie masz najnowszej wersji programu.
W poz. 209 wybierz "TAK".
W poz. 209 wybierz "TAK".
Zaktualizowane i jest jak piszesz.
Wielkie dzięki snykwa!!
Podziękowania również za świetny program!!
Wielkie dzięki snykwa!!
Podziękowania również za świetny program!!