Nadpłata jako spadek ?

Mirella

Nadpłata jako spadek ?

Post autor: Mirella »

Bardzo proszę o pomoc.
Moja krewna zmarła w lutym 2010r. Jestem jej jedyną spadkobierczynią, posiadam sporządzony notarialnie testament. Rozliczenie zmarłej krewnej za 2009 r. wykazałoby nadpłatę z tytułu odliczenia wydatków poniesionych na leki(od kilku lat corocznie była nadpłata z tego tytułu)
W jaki sposób uzyskać tą nadpłatę? Rozliczenie w formie Pit-u na mój rozum nie wchodzi w grę bo nie ma kto go podpisać. Więc co mam zrobić, co wypełnić lub napisać ?
Proszę o poradę

halka6565

Re: Nadpłata jako spadek ?

Post autor: halka6565 »

Niestety według mojej wiedzy nic nie możesz obecnie zrobić.
Sam fakt posiadania testamentu nie upoważnia Cię w takiej sytuacji do działania w US za zmarłą .
Gdyby krewna przed zgonem złożyła pit w US, to ty jako spadkobierca mogłabyś ubiegać się o zwrot nadpłaty, ale w obecnym stanie nie możesz nabywać czegoś czego nie ma, tj. nie ma złożonego pit, więc nie ma nadpłaty, a tym samym nie masz co dziedziczyć.

Mirek

Post autor: Mirek »

Tak w skrócie... Możesz zwrócić się do US o wydanie informacji o wysokości uzyskanego przez spadkodawcę dochodu i zapłaconych zaliczkach. Po uzyskaniu w/w informujesz US o przysługujących spadkodawcy ulgach i odliczeniach a US na tej podstawie wydaje decyzję o ewentualnej nadpłacie, którą wypłaci spadkobiercy.

halka6565

Mirek napisał(a) :
> Tak w skrócie... Możesz zwrócić się do US o wydanie informacji o wysokości
> uzyskanego przez spadkodawcę dochodu i zapłaconych zaliczkach. Po uzyskaniu
> w/w informujesz US o przysługujących spadkodawcy ulgach i odliczeniach a US
> na tej podstawie wydaje decyzję o ewentualnej nadpłacie, którą wypłaci
> spadkobiercy.

Sorry, jeśli moim wyjaśnieniem wprowadziłam kogoś w błąd, ale w moim US udzielono mi właśnie takiej informacji jak podałam w tym poście wcześniej, a byłam w podobnej sytuacji co "Mirella"

Muszę zatem ponownie udać się do swojego US,ale nie wiem na co się powołać.

Moje zatem pytanie do p.Mirka
Czy są na to jakieś wytyczne lub tym podobne. Pytam bo chciałabym być pewna, aby znów mnie nie pozbyto z niczym.
pozdrawiam

gard

Post autor: gard »

halka6565 napisał(a) :

> Moje zatem pytanie do p.Mirka
> Czy są na to jakieś wytyczne lub tym podobne.

Ja nie Mirek, ale spróbuję :)
Podstawą prawną są zapisy ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U.05.8.60 z późn.zm.), a konkretnie §97 ÷ §106 (szczególnie polecam §104).

Po ludzku (omawiam przypadek, gdy zmarły nie prowadził dg):
-wraz ze spadkiem dostajemy prawa i obowiązki zmarłego, wśród nich prawa majątkowe wynikające z rozliczeń z US, np. zobowiązania podatkowe;
-ordynacja podatkowa nakazuje Naczelnikowi US poinformowanie spadkobierców o znanych mu zobowiązaniach podatkowych zmarłego;
-spadkobiercy mają 30 dni od otrzymania powyższej informacji na zgłoszenie Naczelnikowi znanych im okoliczności mających wpływ na wysokość zobowiązania (tu prawo do ulgi na leki);
-po otrzymaniu takiego pisma (lub po 30 dniach w przypadku, gdy spadkobiercy nic na informację nie odpowiedzą) Naczelnik ustala wysokość zobowiązania w drodze decyzji.

Z praktyki: większość Naczelników (żeby nie powiedzieć wszyscy) nie wywiązuje się z obowiązku nałożonego na nich przez §104 ordynacji podatkowej.

Sugeruję: zwrócić się do Naczelnika US z informacją, że:
-jesteś spadkobiercą zmarłej (przyda się prawomocne postanowienie sądu o nabyciu spadku)
-masz informacje dotyczące wydatków uprawniających spadkodawcę do ulg (tu można podać szczegóły, kwoty, kserokopie dokumentów)
-prosisz o uwzględnienie nabytego przez spadkodawcę prawa do ulgi przy wydawaniu decyzji o wysokości zobowiązania/nadpłaty w podatku dochodowym.

Odradzam pisanie w duchu "wywiązuj się ze swoich obowiązków", bo po co drażnić Naczelnika ;)
(pomyśl o tych, co musieliby za spadkodawcę dopłacać, gdyby Naczelnik rzetelnie wypełniał zapisy §104)

halka6565

dzięki serdeczne ;)

Zablokowany