dochody z Niemiec pit 36 i pit ZG
dochody z Niemiec pit 36 i pit ZG
Witam, chciałabym rozliczyć dochody z Niemiec brata, ale nigdy wcześniej tego nie robiłam. Wiem, że muszę to zrobić na picie 36 i ZG. Brat pracował tylko w Niemczech na 2 umowy o pracę, pierwsza(7.04-5.06.2015), druga (7.04-31.12.2015). Mam 2 dokumenty od pracodawców z Niemiec "Ausdruck der Lohnsteuerbescheinigung fur 2015. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Re: dochody z Niemiec pit 36 i pit ZG
Potrzebujesz dochód brutto. Od dochodu odejmujesz diety
Diety = ilośc dni pracy *49 euro*30%.
Po odjęciu diet przeliczasz na zł.
Od przeliczonego dochodu odejmujesz KUP
ilośc miesięcy*111,25 lub 139,06.
Tak obliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG w poz.8
Diety = ilośc dni pracy *49 euro*30%.
Po odjęciu diet przeliczasz na zł.
Od przeliczonego dochodu odejmujesz KUP
ilośc miesięcy*111,25 lub 139,06.
Tak obliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG w poz.8
dochód brutto sumuje z 2 prac tak?
jaki powinnam wziąć średni kurs euro?(wypłaty były miesięczne) i średni kurs z pierwszej pracy(wzięłam dane z przed dnia przelewu) 4,17 a z drugiej 4,19.
A co jeśli chodzi o dni pracy?bo w pierwszej pracy brat pracował 6 dni w tygodniu a w drugiej po 7 dni w tygodniu?
Ps dziękuję za zainteresowanie
jaki powinnam wziąć średni kurs euro?(wypłaty były miesięczne) i średni kurs z pierwszej pracy(wzięłam dane z przed dnia przelewu) 4,17 a z drugiej 4,19.
A co jeśli chodzi o dni pracy?bo w pierwszej pracy brat pracował 6 dni w tygodniu a w drugiej po 7 dni w tygodniu?
Ps dziękuję za zainteresowanie
Obliczasz dochody z obydwu umów osobno ale przed wpisaniem do PIT/ZG sumujesz.
Kursy powinny byc sprzed dnia wypłaty.
Jeśli brat przebywał w Niemczech cały czas np. 7.04-5.06.2015 to sumujesz wszystkie dni (nie tylko dni pracy).
Tu masz taki przykład jak obliczyc diety dotyczący Niemiec tylko z innego roku więc dieta była 42e a teraz jest 49 e:
Pierwsze dwie tabelki
http://www.pierwszyskarbowy.tarnow.pl/p ... yklady.pdf
Kursy powinny byc sprzed dnia wypłaty.
Jeśli brat przebywał w Niemczech cały czas np. 7.04-5.06.2015 to sumujesz wszystkie dni (nie tylko dni pracy).
Tu masz taki przykład jak obliczyc diety dotyczący Niemiec tylko z innego roku więc dieta była 42e a teraz jest 49 e:
Pierwsze dwie tabelki
http://www.pierwszyskarbowy.tarnow.pl/p ... yklady.pdf
Ostatnio zmieniony 1 mar 2016, o 20:53 przez snykwa, łącznie zmieniany 2 razy.
Aha, czy mogłabym jeszcze zapytać o KUP którą kwotę powinnam wziąć 111,25 czy 139,06?brat nie dojeżdżał do pracy, zakwaterowanie miał na miejscu
111,25.
Spójrz powyżej bo edytowałem.
Spójrz powyżej bo edytowałem.
Dziękuję pięknie za pomoc :)
Mam pytanie odnośnie dokumentu Lohnsteuerbescheinigung fur 2015, mam w nim kwotę Bruttoarbeitslohn einschl 6970,88. Wzięłam wszystkie Abrechnungi za 2015, zsumowałam kwoty gesamt Brutto i wyszło mi 7020,82. Czy one nie powinny być sobie równe, skąd ta różnica?
Tego nie wiem. Trzeba by dobrze znać Niemiecki system podatkowy. W każdy bądź razie potrzebne Ci Bruttoarbeitslohn einschl .
no tak ale to jest ogólna kwota przychodu brutto na rocznym niemieckim "picie" a żeby przeliczyć na złotówki każdy miesiąc liczyłam osobno ze względu na to że wypłaty były miesięczne, więc brałam kurs sprzed dnia wypłaty, żeby obliczyć diety(l.dni x 49 euro x 0,3), potem odejmowałam to od miesięcznego przychodu brutto w euro następnie przeliczałam uzyskaną kwotę przez średni kurs euro sprzed dnia wypłaty i odejmowałam kup (111,25)- tak wychodził mi dochód po odliczeniu w zł(miesięczny). Wszystkie miesięczne dochody w zł po kolei zsumowałam żeby wpisać do pitu ZG. Źle to przeliczyłam?