Wysłałem zeznanie z nr. KRS pomimo niewystąpienia podatku należnego
z tego co zauważyłem to program jeżeli podatek wychodzi 0 to program
sam kasuje a mi podatek wyszedł 2 zł.
zostawić to czy zrobić korektę
drugie pytanie tak z ciekawości dlaczego ZUS robi zawsze pit 40 a nie 11
jeżeli niema całego roku
już kilka takich zeznań robię znajomym gdzie w roku podatkowym odchodzą
na emeryturę i mają rozliczony pit ZUS nadpłatę do zwrotu a ja przy rozliczeniu
zeznania to z powrotem zwracam do US.
pozdrawiam: Janek
Wysyłka z KRS
Re: Wysyłka z KRS
KRS- nie ma się co przejmować /w Twoim przypadku/
Co do ZUS - ZUS zawsze nalicza comiesięczną kwotę zwolnienia podatkowego /taki widocznie mają system/, w związku z czym muszą to rozliczyć w skali roku i dlatego trzeba zwracać.
Jeśli emeryt pracuje, to zus nalicza kwotę wolną - dochody z zus mają "pierwszeństwo" w rozliczaniu tej kwoty, w związku z tym pracujący emeryt musi złożyć u pracodawcy PIT-2 - żeby nie musiał zwracać jednej kwoty wolnej od podatku /bo ma dwa razy policzoną.
Nie wiem czy oto chodziło w pytaniu .....
Co do ZUS - ZUS zawsze nalicza comiesięczną kwotę zwolnienia podatkowego /taki widocznie mają system/, w związku z czym muszą to rozliczyć w skali roku i dlatego trzeba zwracać.
Jeśli emeryt pracuje, to zus nalicza kwotę wolną - dochody z zus mają "pierwszeństwo" w rozliczaniu tej kwoty, w związku z tym pracujący emeryt musi złożyć u pracodawcy PIT-2 - żeby nie musiał zwracać jednej kwoty wolnej od podatku /bo ma dwa razy policzoną.
Nie wiem czy oto chodziło w pytaniu .....
Ja myślę, że ZUS rozlicza emerytów "na czysto" aby nie musieli oni się rozliczac. Robią to tylko Ci, którzy mają inny dochód lub z innych względów chcą lub muszą się rozliczyc. Pamiętajmy, że wielu emerytów to są bardzo wiekowi ludzie i chyba z tego powodu ZUS w taki sposób postępuje aby im to ułatwic.
dzięki za odpowiedz
w moim pytaniu chodziło mi o pracujących i przechodzących na emeryturę w roku podatkowym
np. pracuje do października a od listopada już pobiera emeryturę i
ZUS rozlicza mu cały rok a przecież dobrze wie że do października miał umowę o prace
bo posiada jego dokumenty
ale to tak jak napisałeś taki mają system
w moim pytaniu chodziło mi o pracujących i przechodzących na emeryturę w roku podatkowym
np. pracuje do października a od listopada już pobiera emeryturę i
ZUS rozlicza mu cały rok a przecież dobrze wie że do października miał umowę o prace
bo posiada jego dokumenty
ale to tak jak napisałeś taki mają system