Ulga za przejazdy na zabiegi rehabilitacyjne.

Ryszard54

Ulga za przejazdy na zabiegi rehabilitacyjne.

Post autor: Ryszard54 »

W przypadku wspólnego rozliczenia z niepracującą (nie mającą dochodów) żoną ale posiadającą grupę inwalidzką II gr i samochód' program nie odejmuje max kwoty tj 2280 zł w PIT-0 po stronie po stronie "małżonek" Czy jest to błąd programu, czy ja jako jedyny żywiciel rodziny- mający dochód nie mam prawa (w ramach rozliczenia wspólnego) wykazać tej ulgi. Przecież na dzieci niepełnosprawne można wykazać tę ulgę.
Pozdrawiam i dziękuję
Ryszard

koleżanka

Re: Ulga za przejazdy na zabiegi rehabilitacyjne.

Post autor: koleżanka »

ulgę należy wykazać u podatnika, gdyż małżonka nie ma żadnego dochodu i pozostaje na utrzymaniu podatnika /męża/

Ryszard54

Dziękuję bardzo. Ale czy na pewno? bo nie chcę aby ktoś miał kłopoty z US, zwłaszcza że robię pita komuś grzecznościowo. Nie chcę być natrętem, ale może jakaś interpretacja prawna się znajdzie?
Pozdrawiam Ryszard

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Ustawa opdof art. 26 pkt.1 ppkt. 6)

--->> 6) wydatków na cele rehabilitacyjne oraz wydatków związanych z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych, poniesionych w roku podatkowym przez podatnika będącego osobą niepełnosprawną lub podatnika, na którego utrzymaniu są osoby niepełnosprawne;

Ryszard54

Teraz jestem spokojny. Bardzo dziękuję i pozdrawiam życząc wszystkiego co naj...najlepsze!!
Ryszard

Zablokowany