W przypadku wspólnego rozliczenia z niepracującą (nie mającą dochodów) żoną ale posiadającą grupę inwalidzką II gr i samochód' program nie odejmuje max kwoty tj 2280 zł w PIT-0 po stronie po stronie "małżonek" Czy jest to błąd programu, czy ja jako jedyny żywiciel rodziny- mający dochód nie mam prawa (w ramach rozliczenia wspólnego) wykazać tej ulgi. Przecież na dzieci niepełnosprawne można wykazać tę ulgę.
Pozdrawiam i dziękuję
Ryszard
Ulga za przejazdy na zabiegi rehabilitacyjne.
Re: Ulga za przejazdy na zabiegi rehabilitacyjne.
ulgę należy wykazać u podatnika, gdyż małżonka nie ma żadnego dochodu i pozostaje na utrzymaniu podatnika /męża/
Dziękuję bardzo. Ale czy na pewno? bo nie chcę aby ktoś miał kłopoty z US, zwłaszcza że robię pita komuś grzecznościowo. Nie chcę być natrętem, ale może jakaś interpretacja prawna się znajdzie?
Pozdrawiam Ryszard
Pozdrawiam Ryszard
Ustawa opdof art. 26 pkt.1 ppkt. 6)
--->> 6) wydatków na cele rehabilitacyjne oraz wydatków związanych z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych, poniesionych w roku podatkowym przez podatnika będącego osobą niepełnosprawną lub podatnika, na którego utrzymaniu są osoby niepełnosprawne;
--->> 6) wydatków na cele rehabilitacyjne oraz wydatków związanych z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych, poniesionych w roku podatkowym przez podatnika będącego osobą niepełnosprawną lub podatnika, na którego utrzymaniu są osoby niepełnosprawne;
Teraz jestem spokojny. Bardzo dziękuję i pozdrawiam życząc wszystkiego co naj...najlepsze!!
Ryszard
Ryszard