Dochód do ulgi na dzieci

sQbanieTZ

Dochód do ulgi na dzieci

Post autor: sQbanieTZ »

Cześć,
Wypełniam rozliczenie PIT-37 razem z Żoną, która nie ma żadnych dochodów. Mój dochód po odliczeniu składek na ubezpieczenie społeczne (poz. 103 PIT-37) nie przekracza 112k PLN. Zastanawiam się zatem dlaczego program nie jest w stanie samodzielnie dokonać obliczenia wartości poz. 41 w PIT /O? Otrzymuję komunikat "Ponieważ kwota dochodów prawdopodobnie przekracza limit (nie został zaznaczony przełącznik w poz. 41c) to odliczenie ulgi na dziecko nie przysługuje".

Oczywiście mogę ręcznie oznaczyć wspomniany przełącznik w poz. 41c i wtedy wszystko oblicza się prawidłowo. Pytanie tylko dlaczego trzeba to robić, skoro program sam jest w stanie sprawdzić, że dochód po odliczeniu składek na ubezpieczenie społeczne jest niższy niż 112k PLN.

Pozdrawiam,
Łukasz

danka522

Re: Dochód do ulgi na dzieci

Post autor: danka522 »

zaznacz w pit-37 poz 130 tak i w poz 132 automatycznie to wyliczy

M.K.

Post autor: M.K. »

sQbanieTZ napisał(a) :
> (...)
> Oczywiście mogę ręcznie oznaczyć wspomniany przełącznik w poz. 41c i wtedy
> wszystko oblicza się prawidłowo. Pytanie tylko dlaczego trzeba to robić,
> skoro program sam jest w stanie sprawdzić, że dochód po odliczeniu składek
> na ubezpieczenie społeczne jest niższy niż 112k PLN.
>

Program nie jest w stanie wiedzieć, czy podatnik poza programem wcześniej nie rozliczył innego PIT-a.

sQbanieTZ

Post autor: sQbanieTZ »

M.K. napisał(a) :
> Program nie jest w stanie wiedzieć, czy podatnik poza programem wcześniej nie
> rozliczył innego PIT-a.

Program mógłby o to zapytać (czy w roku podatkowym osiągnięto inne dochody nieuwzględnione w obecnym zeznaniu) i jedynie w przypadku odpowiedzi pozytywnej pytać o fakt przekroczenia określonego progu dochodu.

W mojej ocenie komunikat ostrzeżenia jest mylący ("kwota dochodów prawdopodobnie przekracza limit"), ponieważ program nie dysponuje żadną przesłanką do wysnucia takiego wniosku jeśli dochód w aktualnie wypełnianym zeznaniu nie przekroczył ustalonego limitu.

M.K.

Zawsze można ulepszyć.
Może lepiej byłoby: Nie zaznaczono poz. xx. Program przyjął, że dochód podatnika nie przekroczył...

M.K.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

wg mni jest ok,

czy naprawdę zaznaczenie 1 kwadracika (1 kliknięcie) to aż taki problem?

Przynajmniej ktoś będzie świadomy tego co zaznacza a takto zaraz będą posty osób którym program sam wyliczył a oni zapomnieli że złożyli jeszcze inne pity i przekroczyli limit.

Nie dogodzi się wszystkim

M.K.

Mam inny pomysł. Chodzi o to aby program od razu mógł policzyć tak jak wymaga 95% przypadków.
Kilkać i tak będzie trzeba ale dopiero potem.

Zablokowany