Właściwe miejsce zamieszkania

joanna-313

Właściwe miejsce zamieszkania

Post autor: joanna-313 »

Witam,
Aby zeznanie podatkowe było prawidłowo wypełnione należy podać w nim miejsce zamieszkania lub pobytu w ostatnim dniu roku podatkowego. I zgodnie z tym zaczęłam się zastanawiać czy dane z PITu 11 wystawionego przez pracodawcę muszą być zgodne z moim zeznaniem podatkowym? Żeby dokładniej wyjaśnić o co mi chodzi dodam, że:
Aktualne miejsce Pracy - Kraków
Aktualne miejsce zamieszkania - Kraków
Miejsce zameldowania Limanowa --- do tej pory pracowałam w Limanowej i zawsze wybierałam US Limanowa
I właściwie postąpiłabym wg. definicji "podać w nim miejsce zamieszkania lub pobytu w ostatnim dniu roku podatkowego" ale zastanawia mnie to, że na picie 11 od pracodawcy jest zaznaczone w pozycji 5: Urząd skarbowy do którego adresowana jest informacja: US Limanowa. No i tu zaczęły się moje wątpliwości. Czy ma to jakieś znaczenie? Czy poprawne będzie uzupełnienie aktualnych danych zamieszkania (Kraków) i wybór odpowiedniego US dla tego konkretnego m-ca zamieszkania? Proszę o pomoc ponieważ ten US z pitu 11 zamieszał mi w głowie. Z góry dziękuję,

Pozdrawiam,
Joanna

koleżanka

Re: Właściwe miejsce zamieszkania

Post autor: koleżanka »

Tak jak napisałaś rozliczenie powinno być wysłane do US według miejsca zamieszkania, i jeśli płatnik w PIT-11 wpisał inny adres to w niczym nie przeszkadza.
Urzędy pomiędzy sobą przesyłają pity podatników według właściwości miejscowej.

joanna-313

Post autor: joanna-313 »

dziękuję uprzejmie koleżance :)

Upewnię się jeszcze co do rozbieżności, że różne dane adresowe z pit 11 - zameldowania a pit 37 zamieszkania, także nie będzie błędem?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

to właśnie już wyżej napisałam, trochę innymi słowami :)

Zablokowany