PIT/O rozróżnienie darowizn

ElaB

PIT/O rozróżnienie darowizn

Post autor: ElaB »

Proszę o odpowiedź, jak mogę rozróżnić darowizny np. na cele kultu religijnego i inne. W programie nie przyjmuje mi wprowadzanych kwot. Wszystko wpisuje mi w jednej pozycji?

M.K.

Re: PIT/O rozróżnienie darowizn

Post autor: M.K. »

Kwoty darowizn wprowadza się w PIT/O na drugiej stronie w cześci D w poz. oznaczonej jako 10 i 11. W tych pozycjach są dostępne "podpola" na wpisanie kwot wg. rodzaju darowizny.

ElaB

Post autor: ElaB »

Dziękuję za odpowiedź. Nie daje mi ona niestety prawidłowej odpowiedzi. Mnie chodzi o to, że nie mogę w części B wpisać w odpowiednich polach konkretnych darowizn na konkretne cele, które wyróżniam w części D, ponieważ za kazdym razem sumują się one w pozycji B.1.11. Jeśli te kwoty chcę wpisać w poz. 11 to nie mogę już wpisać w 13, wszystko się sumuje w poz. 11.Jesli wpiszę darowiznę w części w B.2 w poz. 17 to też sumuje się w poz. 11, a w ogólnym podsumowaniu darowizn pozycja 17 jest ponownie dodana. Wypełniałam druk PIT/O w E-Deklaracjach i nie miałam takiego problemu, dlatego sądze, że jest jakiś błąd w programie.

M.K.

Post autor: M.K. »

A jaka to wersja programu (1.7.?.?) ?

snykwa

Post autor: snykwa »

A to nie jest tak, że do każdej darowizny powinnaś wykorzystac inny blok "D"?
Do jednej D1 a do drugiej D2 i dopiero tam w odpowiednich pod polach to wpisac. Wtedy faktycznie wpisuje prawidłowo w poz. 11, 13, 17.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

M.K. napisał:
---> Kwoty darowizn wprowadza się w PIT/O na drugiej stronie w cześci D w poz. oznaczonej jako 10 i 11. W tych pozycjach są dostępne "podpola" na wpisanie kwot wg. rodzaju darowizny.

RODZAJU DAROWIZNY - bo obdarowanego wpisujemy kolejno, są tylko dwie pozycje - dla dwóch obdarowanych więc jeśli jest ich trzech to trzeba dołączyć następny PIT/O.

Jedne darowizny można darować bez limitu inne tylko do wysokości 6% dochodu - dlatego są podpola do odpowiedniego rodzaju darowizny.

Pomimo, że program sumuje wszystkie darowizny to "czuwa" żeby nie był przekroczony próg 6% dla darowizny limitowanej - gdyby została wpisana za duża kwota to program to skoryguje, pojawia się informacja o tej korekcie kwoty odliczenia darowizny.

Zablokowany