1/Zakład pracy znajduje się w tej samej miejscowości co adres zamieszkania podatnika. Zakład w PIT-11 wpisał koszty 1668,72zł a przecież powinny być niższe. Teraz na PIT-37 mogę od razu zmniejszyć , czy musze oddać PIT-11 do zakładu by poprawiono
Jeśli wpisze mimo wszystko te podwyższone to kto tak naprawdę jest odpowiedzialny? Podatek jest zaniżony w tym wypadku
2/Zakład pracy wpisał stary adres, stary też urząd skarbowy, miał podane nowe dane. Teraz w zakładzie nie chcą poprawić bo już wszystko rozliczone. Co można zrobić? W PIT-37 wpisać prawidłowe dane ? i dać do urzędu skarbowego odpowiedniego do miejsca zamieszkania?
to są dwie różne osoby ,które mają takie PITY :-)
koszty uzyskania przychodu i nowy adres zamieszkania
Re: koszty uzyskania przychodu i nowy adres zamieszkania
ad 1 wpisujesz faktyczne zgodne z prawdą czyli 1335. Pracownik niech poinformuje o tym pracodawcę aby nie naliczał podwyższonych KUP.
ad 2. Podatnik rozlicza się w urzedzie właściwym dla miejsca jest zamieszkania na dzień 31.12. Adres w zeznaniu wpisuje aktualny na dzień składania zeznania.
PRacodawca może wystawić korektę pit-11 ale jak tego nie zrobi to nie ma tragedii. Ważne żebyś ty dobrze rozliczył a urzędy sobie poradzą.
ad 2. Podatnik rozlicza się w urzedzie właściwym dla miejsca jest zamieszkania na dzień 31.12. Adres w zeznaniu wpisuje aktualny na dzień składania zeznania.
PRacodawca może wystawić korektę pit-11 ale jak tego nie zrobi to nie ma tragedii. Ważne żebyś ty dobrze rozliczył a urzędy sobie poradzą.
dziękuję, tak sobie myślałam ale chciałam się upewnić :-)
Witam.
Proszę o podpowiedź,na kanwie poniższych pytań.Moja sąsiadka ma PIT 11 z KUP w kwocie 1668,72 mimo że dojeżdżała z innej miejscowości tylko przez część roku. Przez pozostałą część roku mieszkała w tej samej miejscowości co zakład pracy.Pracodawca był powiadomiony o zmianie miejsca zamieszkania,a mimo to wystawił KUP w kwocie 1668,72.
Czy wpisać w PIT 37 to co wystawił pracodawca,wyliczyć samodzielnie według faktycznego zamieszkiwania w różnych miejscowościach,czy może wpisać 1335 i mieć święty spokój?.
Pracodawca poinformowany o tym błędzie,stwierdził tylko ,że potrącał będzie co miesiąc po 5 zł.
Jak postąpić??
Pozdrawiam
Proszę o podpowiedź,na kanwie poniższych pytań.Moja sąsiadka ma PIT 11 z KUP w kwocie 1668,72 mimo że dojeżdżała z innej miejscowości tylko przez część roku. Przez pozostałą część roku mieszkała w tej samej miejscowości co zakład pracy.Pracodawca był powiadomiony o zmianie miejsca zamieszkania,a mimo to wystawił KUP w kwocie 1668,72.
Czy wpisać w PIT 37 to co wystawił pracodawca,wyliczyć samodzielnie według faktycznego zamieszkiwania w różnych miejscowościach,czy może wpisać 1335 i mieć święty spokój?.
Pracodawca poinformowany o tym błędzie,stwierdził tylko ,że potrącał będzie co miesiąc po 5 zł.
Jak postąpić??
Pozdrawiam
Wpisz zgodnie z prawdą. Za te miesiące, gdy mieszkała poza miejscowością zastosuj podwyższone 139,06 a za pozostałe normalne czyli 111,25.
Dzięki, tak podpowiem sąsiadce.
Pozdrawiam
Pozdrawiam