co za dzcaiwne PITy
co za dzcaiwne PITy
Witam po raz pierwszy wypełniam komuś w tym roku PITa 36 z odliczeniem na dziecko (osoba samotnie wychowująca) Mimo że prawidłowo wpisuję wszystkie kwoty ciągle pokazuje mi bez końca i błędy takie jak np.nie zaznaczono kwoty odliczenia ulgi na dziecko przez małżonka mimo że zaznaczyłem że rozliczenie indywidualne , na całą ulgę 1112,04 ta osoba ma pokrycie ,skąd te ciągłe pytania i pytania,problemy nie wiem chyba ze ja już zgłupiałem. Zawsze zrobienie PITa było proste teraz nie wiem co się dzieje
Re: co za dzcaiwne PITy
Po prostu trzeba się troszkę z programem "oswoić" - potrenować wcześniej opcje wypełniania, a potem wszystko pójdzie jak po maśle.
Program po prostu przewiduje alternatywne sposoby rozliczenia...., w mojej opinii program jest SUPER.
Nie trzeba się tak od razu poddawać ☺☼☺☼☺☼.
Program po prostu przewiduje alternatywne sposoby rozliczenia...., w mojej opinii program jest SUPER.
Nie trzeba się tak od razu poddawać ☺☼☺☼☺☼.
Niektóre uwagi można zignorować.
Ja, choć od kilkunastu lat wypełniam PIT-y, to w tym roku także miałem kłopoty.
Obecnie wszystko działa.
Ja, choć od kilkunastu lat wypełniam PIT-y, to w tym roku także miałem kłopoty.
Obecnie wszystko działa.
Przy osobie samotnie wychowującej dziecko nie powinno być pytania o kwotę odliczenia małżonka.
Jaka to wersja programu i skąd pobrana?
Jeśli to najnowsza, ew. z lutego to proszę o przesłanie rozliczenia (bez danych osobowych) na adres pomocy technicznej. Chcę to zobaczyć i ewentualnie poprawić.
M.K.
Jaka to wersja programu i skąd pobrana?
Jeśli to najnowsza, ew. z lutego to proszę o przesłanie rozliczenia (bez danych osobowych) na adres pomocy technicznej. Chcę to zobaczyć i ewentualnie poprawić.
M.K.
M.K. napisał(a) :
> Przy osobie samotnie wychowującej dziecko nie powinno być pytania o kwotę
> odliczenia małżonka.
> Jaka to wersja programu i skąd pobrana?
>
> Jeśli to najnowsza, ew. z lutego to proszę o przesłanie rozliczenia (bez
> danych osobowych) na adres pomocy technicznej. Chcę to zobaczyć i
> ewentualnie poprawić.
>
> M.K.
A jednak pojawiało się takie pytanie. Nie sprawdzałem ostatniej wersji, ale w "lutowych" było.
> Przy osobie samotnie wychowującej dziecko nie powinno być pytania o kwotę
> odliczenia małżonka.
> Jaka to wersja programu i skąd pobrana?
>
> Jeśli to najnowsza, ew. z lutego to proszę o przesłanie rozliczenia (bez
> danych osobowych) na adres pomocy technicznej. Chcę to zobaczyć i
> ewentualnie poprawić.
>
> M.K.
A jednak pojawiało się takie pytanie. Nie sprawdzałem ostatniej wersji, ale w "lutowych" było.
Oto oficjalne wyjaśnienie:
Dla podanego przypadku chodzi o komunikat generowany do popola E.1.7a o treści "Nie podano kwoty z tytułu ulgi na dzieci odliczanej przez małżonka / drugiego opiekuna ..." (PIT-36_os_samotnie_wych_dziecko).
Jeśli os. rozlicza się jako os. samotnie wychowująca dziecko to nie musi być ona os. samotnie wychowującą dziecko przez cały rok wystarczy, że np. zajdzie taka sytuacja przez część roku więc drugi rodzic mógł mieć prawo do odliczenia ulgi dla okresu, w którym dane dziecko było jeszcze wychowywane wspólnie dlatego dodałam komunikat o podaniu w tym polu kwoty odliczanej przez drugiego rodzica.
Ewentualnie dla rozliczenia "jako os. samotnie wychowująca dziecko" można przyciąć wskazany komunikat, tylko wtedy istnieje obawa, że jeśli zaistnieje podana wyżej sytuacja to do wskazanego podpola użytkownik nigdy nie "wejdzie" (nie będzie wiedział, że takie podpole istnieje bo wartość pola 7 zostanie obliczona przez program).
Dla podanego przypadku chodzi o komunikat generowany do popola E.1.7a o treści "Nie podano kwoty z tytułu ulgi na dzieci odliczanej przez małżonka / drugiego opiekuna ..." (PIT-36_os_samotnie_wych_dziecko).
Jeśli os. rozlicza się jako os. samotnie wychowująca dziecko to nie musi być ona os. samotnie wychowującą dziecko przez cały rok wystarczy, że np. zajdzie taka sytuacja przez część roku więc drugi rodzic mógł mieć prawo do odliczenia ulgi dla okresu, w którym dane dziecko było jeszcze wychowywane wspólnie dlatego dodałam komunikat o podaniu w tym polu kwoty odliczanej przez drugiego rodzica.
Ewentualnie dla rozliczenia "jako os. samotnie wychowująca dziecko" można przyciąć wskazany komunikat, tylko wtedy istnieje obawa, że jeśli zaistnieje podana wyżej sytuacja to do wskazanego podpola użytkownik nigdy nie "wejdzie" (nie będzie wiedział, że takie podpole istnieje bo wartość pola 7 zostanie obliczona przez program).