renta rodzinna ulga na dziecko pełnoletnie
renta rodzinna ulga na dziecko pełnoletnie
Witam:)
Matka oraz jej pełnoletnie syn (18 lat skończył 18.03.2015 r.) otrzymali PITy-40A z ZUS. Matka jest adresatem obu PITów, przy czym na jednym picie podatnikiem jest matka, a na drugim syn.
Matka uzyskała przychód 12182,30, syn 8804,50. Syn uczy się w szkole zawodowej.
Czy mogę rozliczyć matkę jako samotnie wychowującą dziecko i odliczyć to dziecko, pomimo jego dochodu z renty? Czy też nic nie robić, bo ZUS rozliczył ich już oboje na PIT-40A?
Pozdrawiam:)
Matka oraz jej pełnoletnie syn (18 lat skończył 18.03.2015 r.) otrzymali PITy-40A z ZUS. Matka jest adresatem obu PITów, przy czym na jednym picie podatnikiem jest matka, a na drugim syn.
Matka uzyskała przychód 12182,30, syn 8804,50. Syn uczy się w szkole zawodowej.
Czy mogę rozliczyć matkę jako samotnie wychowującą dziecko i odliczyć to dziecko, pomimo jego dochodu z renty? Czy też nic nie robić, bo ZUS rozliczył ich już oboje na PIT-40A?
Pozdrawiam:)
Re: renta rodzinna ulga na dziecko pełnoletnie
PIT 40 A nie wymaga sporządzania samemu rocznych rozliczeń. Zrobił to ZUS.
AnkaW pisze:
--->Czy mogę rozliczyć matkę jako samotnie wychowującą dziecko i odliczyć to dziecko, pomimo jego dochodu z renty?....
Jeżeli to jest renta rodzinna, to takich dochodów dziecka pełnoletniego nie wlicza się do limitu dochodów do ulgi prorodzinnej.
Na Twoje pytanie - 2x tak.
--->Czy mogę rozliczyć matkę jako samotnie wychowującą dziecko i odliczyć to dziecko, pomimo jego dochodu z renty?....
Jeżeli to jest renta rodzinna, to takich dochodów dziecka pełnoletniego nie wlicza się do limitu dochodów do ulgi prorodzinnej.
Na Twoje pytanie - 2x tak.
Dziękuję:-)
Rozumiem, że syna nie rozliczam?
nie musisz ale zachęcamy aby rozliczyć i przekazać 1%
ponadto syn kończąc 18 lat rozlicza się już sam ;)
tak, sam, ale w tym wypadku może, a nie musi;)
Popieram Wirusa - odliczajmy 1%. ☺☼☺☼☺☼..