Wspólne rozliczenie małżonków a ulga prorodzinna
-
Olenka
Wspólne rozliczenie małżonków a ulga prorodzinna
Rozliczam się wspólnie z mężem i nie wiem czy ulgę prorodzinną zastosować tylko dla siebie czy również dla niego czyli czy w poz.114 i 115 pitu 37 czy tylko w jednej. To samo tyczy się ulgi za internet. Faktury na internet mamy wystawione na nas oboje. tzn. jedna faktura na ola i r....
Re: Wspólne rozliczenie małżonków a ulga prorodzinna
1) Wszelkie odliczenia w PIT-O a do pól 114 i 115 program sam przeniesie
2) podatek jest wspólny więc jak podzielicie ulgę nie jest istotne jeżeli oboje macie prawa rodzicielskie do dziecka(i), chociaż ja osobiście optuje za podziałem pół na pół :)
3) Wspólne faktury można podzielić dowolnie tylko trzeba pamiętać żeby sumarycznie nie odliczyć więcej niż się wydało i nie więcej niż 760zł/osobę.
Należy pamiętać,że wspólne faktury nie pozwalają jeśli wydało się np 500zł odliczyć 2*500. Można te 500 podzielić dowolnie między osoby,ale suma odliczenia nie może przekroczyć 500zł.
2) podatek jest wspólny więc jak podzielicie ulgę nie jest istotne jeżeli oboje macie prawa rodzicielskie do dziecka(i), chociaż ja osobiście optuje za podziałem pół na pół :)
3) Wspólne faktury można podzielić dowolnie tylko trzeba pamiętać żeby sumarycznie nie odliczyć więcej niż się wydało i nie więcej niż 760zł/osobę.
Należy pamiętać,że wspólne faktury nie pozwalają jeśli wydało się np 500zł odliczyć 2*500. Można te 500 podzielić dowolnie między osoby,ale suma odliczenia nie może przekroczyć 500zł.
-
becia82
MAM PYTANIE MOJA CÓRKA W MAJU 2009 STAŁA SIE PEŁNOLETNIA CZY NADAL PRZYSŁUGUJE MI ULGA PRORODZINNA. CÓRKA NADAL SIE UCZY W SZKOLE ŚREDNIEJ.
Z GÓRY DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDŹ
Z GÓRY DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDŹ
Tak, na pełnoletnie dzieci do 25 roku życia przysługuje ulga jeżeli się uczą,a ich opodatkowany dochód poza rentą rodzinną nie przekroczył 3091zł