ulga prorodzinna
ulga prorodzinna
Syn znajomej ukończył w sierpniu 2015 roku 18 lat nie uczy się i nie pracuje. Czy ulga przysługuje za cały rok czy tylko do sierpnia włącznie.
Re: ulga prorodzinna
Włącznie z miesiącem w którym ukończył 18 lat.
A nie za cały rok bo przekopując neta znalazłem taką odpowiedź cytat
"Pytanie: Czy w przypadku gdy dziecko w 2007 roku ukończyło 18 lat (14.09.2007) ulga przysługuje w całym wymiarze?
Odpowiedź:
To pytanie powtarza się chyba najczęściej. Odpowiedź jest twierdząca. Ustawodawca mówi w przepisie o wychowywaniu w roku podatkowym, a nie w całym roku podatkowym. To bardzo istotna różnica, oznaczająca, że nawet, gdyby dziecko było małoletnie przez jeden dzień w roku, to warunek „wychowywania w roku podatkowym” zostanie spełniony."
"Pytanie: Czy w przypadku gdy dziecko w 2007 roku ukończyło 18 lat (14.09.2007) ulga przysługuje w całym wymiarze?
Odpowiedź:
To pytanie powtarza się chyba najczęściej. Odpowiedź jest twierdząca. Ustawodawca mówi w przepisie o wychowywaniu w roku podatkowym, a nie w całym roku podatkowym. To bardzo istotna różnica, oznaczająca, że nawet, gdyby dziecko było małoletnie przez jeden dzień w roku, to warunek „wychowywania w roku podatkowym” zostanie spełniony."
wla.gle odpowiedział Ci prawidłowo.
Przekopując neta sprawdzaj czasami daty. Cytat który zamieściłeś jest z 2008r. Wtedy było inaczej i faktycznie wtedy byś mógł. Teraz jest 2016 i jest jak jest ;)
Witam. Widzę że w tym temacie jak co roku działają profesjonaliści udzielając porady. Mam prośbę-(sprawa dotyczy syna) czy on mając syna 5-letniego może skorzystać z ulgi prorodzinnej.Sprawa dopiero teraz aktualna ponieważ pracował w 2015 roku. Matka dziecka nie jest w związku z moim synem i pobierała jakiś zasiłek w Anglii.Z tego co się orientuję to matka dziecka rozlicza sie w Anglii.
Pozdrawiam i czekam na dobre wiadomości a wiem że są profesjonalne bo na ich podstawie w ubiegłym roku pozytywnie przeszedłem kontrolę w skarbówce. Dzięki "snykwa".
Pozdrawiam i czekam na dobre wiadomości a wiem że są profesjonalne bo na ich podstawie w ubiegłym roku pozytywnie przeszedłem kontrolę w skarbówce. Dzięki "snykwa".
jeżeli uczestniczy w wychowaniu tego syna to jak najbardziej może skorzystać z ulgi prorodzinnej.
Jeżeli matka również uczestniczy w wychowaniu to musi się z nią ulgą podzielić, chyba że matka z niej nie korzysta (brak dochodów w polsce) to wtedy ulgę może w całości odliczyć syn
Zakładam, że syn nie osiągnął dochodu powyżej 56 000zł ;)
Jeżeli matka również uczestniczy w wychowaniu to musi się z nią ulgą podzielić, chyba że matka z niej nie korzysta (brak dochodów w polsce) to wtedy ulgę może w całości odliczyć syn
Zakładam, że syn nie osiągnął dochodu powyżej 56 000zł ;)
Ok dzięki.Mam jeszcze jedno pytanie. Syn (ale nie ten o którego pytałem wcześniej)ma niepełnosprawność stopien umiarkowany i pobiera zasiłek pielęgnacyjny z tego tytułu a także pracuje, ma 24 lata. Czy na niego należy się ulga prorodzinna?Oprócz niego odliczam ulgę na córkę 14 lat.
W poprzednim roku też pracował ale kontrolę zasadności odliczenie przeszedłem pozytywnie ze względu na zasiłek (nie brali pod uwagę wysokości zarobku).
Pozdrawiam Marek
W poprzednim roku też pracował ale kontrolę zasadności odliczenie przeszedłem pozytywnie ze względu na zasiłek (nie brali pod uwagę wysokości zarobku).
Pozdrawiam Marek
Myślę, że tutaj masz wyczerpującą odpowiedź:
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/analiz ... ecko/qx6jf
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/analiz ... ecko/qx6jf
Ok dzięki! To sie nazywa PROFESJONALIZM !